Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

EU tillåter Cameron att stoppa bidrag till migranter

Cameron och Tusk arbetsmiddag på Downing Street på söndagen.
Cameron och Tusk arbetsmiddag på Downing Street på söndagen. Foto: Leon Neal/AFP

Storbritannien och EU står ännu långt ifrån varandra när det gäller premiärminister David Camerons krav. Sent på söndagskvällen uppgav en källa att Cameron och EU:s permanente ordförande Donald Tusk bara kunnat enas om en punkt.

Enligt nyhetsbyrån Reuters, som citerar en talesperson för David Cameron, har EU godkänt att Storbritannien kan ”bromsa” bidragen till migranter omedelbart. Detta skulle innebära att invandrare som anländer till Storbritannien inte längre kommer att få från fullständiga välfärdsförmåner som familjeskatteavdrag och barnbidrag förrän efter att ha varit i landet i fyra år.

Ett krav som andra EU-länder kritiserat hårt.

De två ledarna träffades för en arbetsmiddag på Downing Street på söndagen. På menyn stod diskussioner om Storbritanniens förhållande till EU. Cameron har fört fram en lång rad krav som bland annat tar sikte på att stärka Storbritanniens ställning visavi Bryssel.

Tusk skrev sent på kvällen på Twitter att något beslut inte fattats om den brittiska omförhandlingen, rapporterar Reuters.

”Hårt arbete de närmaste 24 (timmarna) blir avgörande”, skrev Tusk.

Cameron meddelade i sin tur på Twitter att Tusk gått med på ytterligare ett dygn av förhandlingar om omförhandlingar innan ett utkast offentliggörs.

Målet är att nå en uppgörelse om Storbritanniens "nya relation" till unionen under EU-toppmötet den 18 till 19 februari.

Förhandlingarna sker inför den brittiska folkomröstningen, som innebär att väljarna får besluta om landet ska vara kvar i EU eller lämna unionen. Cameron har lovat att den ska hållas senast i slutet av 2017.

Oron är stor bland brittiska kommentatorer att Camerons hårda linje kan leda till att Storbritannien kan komma att lämna EU vilket kan leda till ytterligare problem för Storbritannien:

– Ett brittiskt utträde ur EU betyder inte bara en brytning med Europa utan också att Storbritannien kan brytas sönder. Om en majoritet i England röstar för att lämna då kommer trycket att öka för att få till stånd en andra folkomröstning när det gäller Skottland och att ansluta Skottland till EU, skriver Labours skuggminister i inrikesfrågor, Andy Burnham i tidningen Observer.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.