Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-18 16:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/eu-tillbakavisar-erdogans-hot-om-flyktingstrom/

Världen

EU tillbakavisar Erdogans hot om flyktingström

Bild 1 av 2 Några pojkar i Akcakale i sydöstra Turkiet vid gränsen till Syrien, följer den turkiska offensiven på andra sidan gränsen.
Foto: Emrah Gurel/AP
Bild 2 av 2
Foto: Maya Alleruzzo

BRYSSEL. Turkiet har trappat upp striderna i nordvästra Syrien. Om EU vidtar åtgärder mot angreppet hotar president Recep Tayyip Erdogan med att sända 3,6 miljoner flyktingar till EU. 

– Vi kommer aldrig att acceptera att flyktingar används som vapen och för att utpressa oss, svarar Donald Tusk, ordförande för Europeiska rådet.

Turkiet har intensifierat sina attacker från luften och marken mot kurdiskt kontrollerade områden i Syrien. Främst mot ett mål längre österut längs med gränsen. Det är oklart hur många som har dödats.

Turkiska regeringen motiverar sin attack med att man vill skapa en säker korridor och på sikt flytta miljontals syriska flyktingar från Turkiet till området. Krigshandlingarna har kritiserats av EU, vilket fått Recep Tayyip Erdogan att hota med att i stället öppna gränsen mot EU och skicka flyktingarna dit.

– Hallå, EU, ta er samman. Om ni försöker beskriva vår pågående operation som en invasion gör ni det lätt för oss. Då öppnar vi dörrarna och skickar 3,6 miljoner migranter till er, sade Erdogan i ett tal i Ankara.

Uttalandet möttes av skarpa reaktioner på fredagen. Bland annat Italiens premiärminister Guiseppe Conte säger att EU inte kan acceptera en sådan utpressning.

Liknande tongångar hörs från Europeisk rådets ordförande Donald Tusk i samband med ett besök på Cypern.

– Turkiet måste förstå att vår största oro är att landets handlingar kan leda till ytterligare en humanitär katastrof, vilket inte är acceptabelt. Vi kommer aldrig att acceptera att flyktingar används som vapen och för att utpressa oss, säger Tusk.

https://twitter.com/eucopresident/status/1182581611738652679

EU-medlemmen Ungern uppmanar i stället till dialog med Turkiet just för att undvika en ny flyktingvåg. I en intervju med nyhetsbyrån Reuters kritiserar utrikesminister Peter Szijjarto vissa EU-stater för att ”tävla om vem som kan puckla på turkiska presidenten hårdast”.

På måndag ska EU:s utrikesministrar mötas i Luxemburg för att bland annat diskutera att stoppa vapenexport till Turkiet. Utrikesminister Ann Linde har fått stöd från riksdagen att driva en sådan linje. Frankrike öppnar för ekonomiska sanktioner mot Turkiet.

EU har just nu en komplicerad relation till Turkiet. Förutom att kritisera anfallen i Syrien pågår en konflikt utanför Cypern där Turkiet borrar efter naturgas i områden som EU och Cypern anser är inom cypriotisk maritim zon.

Men Turkiet är samtidigt en av EU:s allra viktigaste samarbetspart när det gäller flyktingfrågan. Europeiska unionen har satt av sex miljarder euro, 65 miljarder kronor med dagens valutakurs, i hjälparbetet. Nästan allt betalas ut till olika hjälporganisationer. Bara runt tio procent slussas av legala skäl via turkiska myndigheter.

Turkiets anfall i nordvästra Syrien har satt igång nya flyktingstömmar. Omkring tre miljoner människor bor i det aktuella området i nordvästra Syrien. Enligt FN:s samordningsorgan för nödhjälp (OCHA), som citerar obekräftade uppgifter, är 100.000 civila på flykt undan striderna.

På fredagen stängde hjälporganisationen Läkare utan gränser det enda allmänna sjukhuset i området sedan majoriteten av de anställda flytt.

EU:s beredskap för en ny flyktingvåg är i dagsläget bättre än den var 2015. Dels finns gränsbevakningsstyrkan Frontex på plats vid EU:s yttre gränser. Cirka 1.300 anställda, kontrollerar och registrerar de som kommer. Den ska byggas ut till 10.000 anställda 2024, är planen.

– Vi kan också väldigt snabbt och effektivt ge ekonomist och operativt stöd där det skulle behövas, säger Tove Ernst, EU-kommissionens talesperson i migrationsfrågor.

Läs mer: Turkiska regeringen: Alla som kritiserar Syrienoperation utreds för terrorbrott