Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-21 22:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/eu-tio-kandidater-otydliga-om-mojliga-intressekonflikter/

Världen

EU-parlamentet: Tio kandidater otydliga om möjliga intressekonflikter

EU-kommissions president Ursula von der Leyen. Foto: Frederick Florin/AFP

BRYSSEL. Tio av Ursula von der Leyens kandidater till att bli kommissionärer har lämnat in bristfälliga eller motstridiga underlag om sina ekonomiska intressen till Europaparlamentet. 

Nu får de bakläxa. Parlamentet vill veta om de är lämpliga som kommissionärer.

Sveriges Ylva Johansson, som är föreslagen kommissionär för migrationsfrågor, har fått klartecken för sin rapportering av parlamentets rättsliga utskott Juri. Men för tio andra saknar utskottet tillräckliga uppgifter om de ekonomiska intressena. Dessa kandidater uppmanas att komplettera sina redovisningar till utskottets möte på onsdag.

För Portugals, Tjeckiens och Österrikes kandidater kräver Juri fler detaljer om vilka fonder, aktier eller andra investeringar de har, framgår av underlag som DN tagit del av. Juri vill ha klarlagt om det finns intressekonflikter eller annat som kan ifrågasätta kandidaternas lämplighet.

För Spaniens Josep Borrell, föreslagen som EU:s utrikesrepresentant, vill utskottet förutom information om aktieinnehav veta mer om de olika styrelseuppdrag han har.

För Polens Janusz Wojciechowski, tänkt att bli jordbrukskommissionär, ifrågasätter utskottet varför de uppgifter han lämnat denna gång inte stämmer överens med dem som han har lämnat tidigare till andra EU-institutioner. Wojciechowski är för närvarande medlem i Europeiska revisionsrätten och har också varit Europaparlamentariker.

Övriga som får bakläxa är kandidaterna från Belgien, Cypern, Frankrike, Litauen och Rumänien. Vad rättsliga utskottet kräver av dem har DN inte lyckats utröna. Känt är att Belgiens Didier Reynders anklagas av en tidigare säkerhetsagent för korruption och att Frankrikes Sylvie Goulard utreds av EU:s bedrägeribyrå Olaf.

Utskottet ska dessutom på onsdag ta ställning till om ungerska kandidaten kan godkännas eller om han måste lämna ytterligare uppgifter.

En av vänsterns representanter i Juri, fransyskan Manon Aubry, säger i en video på Twitter att vissa föreslagna kommissionärer inte ens fyllt i alla uppgifter eller att de äger aktier i företag de kommer att vara med att reglera.

– Finansiella band med olje- och finanslobbyister sticker i ögonen, säger hon, utan att namnge någon.

https://twitter.com/ManonAubryFr/status/1174651915487129602

Senast på fredag ska rättsliga utskottet ge sitt klartecken. Därefter kommer kommissionärskandidaterna att frågas ut av andra utskott. Det handlar bland annat om vilka sakkunskaper kommissionärerna har i ämnena de ska hantera under sin femåriga mandatperiod.

Utfrågningarna, som kan pågå i över tre timmar, är avgörande för om kandidaten till slut godkänns av parlamentet. Från den 30 september till den 8 oktober pågår utfrågningarna.

Den 23 oktober ska parlamentet slutligen rösta om det kan godkänna Ursula von der Leyens kommission så att den kan tillträda den 1 november.

Läs mer: Ursula von der Leyen pressas om ”europeiska livsstilen” 

Läs mer: Ylva Johansson nominerad till kommissionär för migrationsfrågor