Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-19 03:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/eu-toppar-blundar-for-bulgariens-korruptionsaffarer/

Världen

EU-toppar blundar för Bulgariens korruptionsaffärer

EPP:s toppkandidat Manfred Weber berömde Bulgariens premiärminister Bojko Borisov (mitten) vid ett besök i Sofia en vecka före EU-valet.

I EU:s mest korruptionsdrabbade land Bulgarien handlar EU-valet om just – korruption.

I valrörelsens sista timme anklagas den mäktige premiärministern Bojko Borisov för att äga en odeklarerad lyxvilla i Spanien. Det kan skada honom, och EU-partiet EPP, i valet.

EU-valet 2019

Bulgarien är så korrumperat att till och med chefen för landets antikorruptionsmyndighet är avstängd och utreds för skumrask. Han ”glömde” att deklarera den 186 kvadratmeter stora takterrassen som hör till hans exklusiva våning i Sofia.

Sådan lyx har de flesta bulgarer, med EU:s lägsta inkomster, bara sett på tv.

Samtidigt är de luttrade. Under det senaste året har medierna rapporterat om ständigt nya korruptionsaffärer med politiker och andra högt uppsatta personer inblandade.

Det har handlat om EU-bidrag för landsbygdsutveckling som har använts till ”gästhus” som i praktiken varit politikers privata lantställen. Det har handlat om byggföretag som har vunnit upphandlingar och som misstänks ha ”betalat” makthavare med exklusiva lägenheter. Ofta har såväl gästhus som lägenheter skrivits på släktingar.

De flesta inblandade i skandalerna tillhör Gerb, regeringspartiet som leds av premiärminister Bojko Borisov. Flera höga partifunktionärer har tvingats avgå.

Premiärministern höll sig länge utanför skandalerna personligen. Tills några dagar före valet.

I måndags publicerade Elena Jontjeva, en före detta tv-journalist och oppositionskandidat i EU-valet, graverande uppgifter om Borisov. Han ska ha gynnat sin kusin Radoslav Ivanov i en fastighetsaffär under sin tid som borgmästare i Sofia, och äga en lyxvilla i Barcelona som han inte deklarerar för.

Borisov uppträdde på tv och tillbakavisade båda anklagelserna. Kusinen Ivanov och han var ovänner, sa premiärministern till sitt försvar, och tillade att de två till och med hamnat i slagsmål ”efter ett gräl om en pump”. Och Barcelonahuset tillhör i själva verket en företagsledare, hävdade han.

Oavsett om detta är sant eller inte är skadan möjligen redan skedd för Borisov och hans regeringsparti. I de sista opinionsmätningarna har socialdemokratiska BSP – med journalisten Jontjeva som toppkandidat – gått förbi Gerb.

Men framför allt är turerna ännu en illustration till hur mäktiga EU-politiker från länder i väst ofta väljer att blunda när kolleger i det forna östblocket misstänks för övertramp.

Så sent som i helgen fick Borisov besök i Sofia av Manfred Weber, tysk toppkandidat för den kristdemokratisk konservativa partigruppen EPP och med sikte på posten som nästa ordförande i EU-kommissionen. Borisov, vars parti ingår i EPP, lovade förstås sitt stöd för Webers kandidatur – och denne i sin tur andades inte ett ord av kritik mot sin bulgariske partikamrat.

Så här kommenterar Radosveta Vassileva, bulgarisk doktor i juridik verksam i London, för DN:

– Weber pekar på Bulgarien som en succé. Men allt tyder på motsatsen. Landet rankas som EU:s mest korrumperade av Transparency International. Dessutom har Bulgarien EU:s lägsta medianinkomst vilket har lett till massutvandring och låga födelsetal. FN:s uppskattningar visar att landet har världens snabbast minskande befolkning.

Kritiker menar att det stora konservativa Europapartiet gärna blundar för brister hos östliga medlemspartier när viktiga parlamentsmandat står på spel. Ett annat exempel är förstås EPP:s stora tålamod med Viktor Orbán, Ungerns premiärminister, och hans parti Fidesz, som tidigare i våras klarade sig undan formell uteslutning trots mycket hård kritik från mer än ett dussin andra medlemspartier.

Radosveta Vassileva anser att EU är handlingsförlamat.

– Bulgariska politiker agerar ostraffat, de kan inte utredas ordentligt eftersom de kontrollerar de institutioner som utreder brott och korruption. EU väljer att blunda för den störande utvecklingen.

Just korruptionen var Bulgariens akilleshäl redan vid EU-inträdet 2007. Som ett villkor för medlemskapet inrättade EU därför en särskild mekanism kallad CVM – också för Rumänien – som innebär att landets rättsväsende ständigt kontrolleras av EU-kommissionen. Den är fortfarande i kraft.

Ett av Bojko Borisovs vallöften har varit att avskaffa de förödmjukande besöken av EU-experter som nagelfar landets kamp mot korruptionen. Med tanke på händelseutvecklingen under valspurten lär han få svårt att infria det löftet.