Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

EU väljer fortsatt dialog med Iran

USA och EU reagerar olika på utvecklingen i Iran. President Donald Trump fördömer regimen och ställer sig på demonstranternas sida, men EU:s kritik är mer avvaktande. Fortsatt dialog är viktigt, anser utrikesminister Margot Wallström. 

Under den senaste veckans protester i Iran har USA:s president Donald Trump twittrat intensivt och upprepade gånger ställt sig på demonstranternas sida.

”Irans folk har förtryckts under många år. Det hungrar för mat och frihet.  Både mänskliga rättigheter och välfärd plundras i Iran. DAGS FÖR FÖRÄNDRING!”, lyder en av de många uppmaningarna från Vita huset i Washington.

Hittills har EU:s buskap varit mer nedtonat. 

Sveriges utrikesminister Margot Wallström twittrade redan på nyårsafton om att ”mötesfrihet är en grundläggande rättighet” samt att det är ”viktigt att undvika våld”. Liknande uttalanden har också kommit från Bryssel, London, Berlin och Paris. 

Läs mer: Wallström om Iran: Helt oacceptabelt

Frankrikes president Emmanuel Macron talade på tisdagen med Irans president Hassan Rouhani och uppmanade honom att visa ”återhållsamhet” samt att ”respektera yttrandefriheten”. Tysklands utrikesminister Sigmar Gabriel twittrar att "det efter de senaste dagarnas konfrontationer är ännu viktigare att alla sidor avstår från våldsanvändning”. 

EU:s utrikeschef Federica Mogherini slår fast att mänskliga rättigheter ”alltid har varit en kärnfråga för EU”. Mogherini berättar också att hon fortsätter att tala med företrädare för regimen i Iran.  

”Under de senaste dagarna har vi haft kontakt med iranska myndigheter. I den öppna och respektfulla anda som präglar vår relation, förväntar vi oss att alla inblandade avstår från våld och att yttrandefriheten respekteras”, heter det i ett uttalande från Mogherini.

I Washington kritseras EU:s reaktioner för att vara alltför dämpade, men Sveriges utrikesminister Margot Wallström anser att dialogen med regimen i Iran måste fortsätta. 

- Vi menar att det är viktigt med dialog och att vi ska använda det faktum att vi har kanaler och ett sedan länge pågående samtal med Iran. Vi har utbyten, besök, handel och många olika vägar som kan påverka, säger Margot Wallström. 

- Vi har varit mycket kritiska när det gäller bristande respekt för mänskliga rättigheter och vi måste markera att det är helt oacceptabelt med insatser som leder till att människor dödas, men vägen framåt är att fortsätta dialogen och sakta men säkert ligga på.

Men om människor i Iran demonstrerar för demokrati - varför kan inte EU ställa sig bakom ett sådant krav? 

- Vi säger så här: Alla har rätt att uttrycka sin åsikt. Alla har rätt att demonstrera för att till exempel bekämpa arbetslöshet eller mindre sociala klyftor. 

- Men tänk om andra skulle yttra sig om vår utveckling? Om andra länders företrädare skulle säga att demonstranter som går ut på våra gator och torg har rätt?

- Det viktiga är att man respekterar grundläggande demokratiska principer för hur ett land bör skötas, anser Margot Wallström. 

Men EU får inte bara kritik, utan också beröm för den något mer försiktiga hållning som unionen hittills har haft i förhållande till demonstrationerna i Iran. 

Forskaren Ellie Geranmayeh är expert på relationen mellan EU och Iran. 

Hon är verksam vid ECFR, European Council for Foreign Relations, en ansedd tankesmedja för europeiska utrikesrelationer, och hon hävdar att EU har valt en bättre strategi än USA. 

- EU har goda kontakter i Iran och en djupare förståelse av vad som händer i landet. Jag tror att det är klokt att följa utvecklingen och tycker att kritiken mot Federica Mogherini är orättvis. President Trumps många twittermeddelanden kan orsaka mycket skada, anser Ellie Geranmayeh.   

 Läs mer: Elitgarde sätts in mot protesterande

 

EU-Iran

EU var pådrivande bakom Iranavtalet som undertecknades i juli 2015 av Iran, de fem permanenta medlemmar i FN:s säkerhetsråd samt Tyskland och EU. Avtalet syftar till att öka insynen i Irans kärnenergiprogram och förhindra att landet utvecklar kärnvapen.

 

Sedan Iranavtalet skrev under har EU lyft de ekonomiska sanktionerna mot Iran samt inlett samarbete inom en lång rad områden. Sedan sanktionerna togs bort har handeln mellan EU och Iran har ökat med nästan 80 procent.  

 

EU och Iran träffas också för regelbundna så kallade politiska konsultationer.   

 

 

 

 

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.