Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

EU vill se hårdare tag mot spelbolag

Foto: Erlend Aas/Scanpix Norge/TT

Spelbolagen växer kraftigt i EU och lockar allt fler att satsa pengar på olika spel på nätet. Därför har EU-kommissionen utarbetat nya riktlinjer som bland annat syftar till att skydda minderåriga.

Spelbolagen växer snabbare än någon annan bransch i tjänstesektorn i EU, konstaterar EU-kommissionen i en kartläggning.

Tillväxten beräknas till ungefär 15 procent om året och ungefär 7 miljoner konsumenter sysslar med spel på nätet.

För många blir det ett plågsamt beroende, men flera EU-länder har ingen reglering alls av hur spelbolagen får uppföra sig.

Det är bakgrunden till att EU-kommissionen inom kort presenterar riktlinjer som medlemsländerna förväntas följa. Presentationen skulle ha skett i dag, onsdag, på förmiddagen, men har i sista stund skjutits upp till på måndag eftersom översättningen av dokumenten till alla EU-språk inte var klar.

Detaljerna är inte kända i förväg, men huvuddragen i förslaget har diskuterats under lång tid.
Kommissionen tänker inte föreslå nya EU-lagar, men vill att alla EU-länder tillämpar vissa gemensamma principer.

Framförallt ska minderåriga skyddas på olika sätt. Länderna i EU ska se till att spelbolagen har åldersgränser som kontrolleras.

Det ska också finnas system för registrering och kontroll av bolagen. Aggressiv och vilseledande reklam ska inte tillåtas, framför allt inte om den riktas mot minderåriga.
Tjänstemännen i Bryssel vill också att medlemsländerna gör mer för att komma åt illegala spel och pengar som satsas på uppgjorda matcher.

De nya riktlinjerna kan få betydelse för de utlandsbaserade spelbolag som riktar sig till svenska spelare.

Det handlar till exempel om engelska Ladbrokes som har sin bas i Gibraltar och om Unibet, Pokerstars och Betsson som finns på Malta. Men eftersom det inte handlar om tvingade EU-lagar, utan rekommendationer, kan eventuella förändringar ta tid.

När det gäller Sverige anser kommissionen istället att svensk lagstiftning går för långt. Kritiken presenterades för länge sedan, men den rättsliga tvisten har varit vilande fram till i höstas.

I november 2013 återkom kommissionen och upprepade sitt hot att dra Sverige inför rätta om ingen förändring sker.

Bryssel anser att det svenska spelmonopolet hindrar andra aktörer och därmed utgör ett handelshinder, vilket strider mot EU:s grundläggande lagar.

Men regeringen försvarar den svenska spelpolitiken och förklarar att den syftar till att skydda konsumenterna. Därför är monopolet förenligt med EU: regler, anser regeringen.

Hittills har kommissionen inte övertygats av det argumentet. Spelmonopolet gör det tvärtom möjligt för Svenska spel och Trav och Galopp att växa, hävdar kommissionen.

De svenska bolagens omfattande reklam visar att staten använder monopolet för att öka spelandet och vinsten går till statskassan.

Men det väntas inga nya besked om det svenska spelmonopolet på måndag. Den rättsliga tvisten pågår redan och kan till slut komma att avgöras i EU-domstolen i Luxemburg.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.