Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-18 08:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/eu-ylva-johansson-maste-bli-tydligare/

Världen

EU: Ylva Johansson måste bli tydligare

Foto: Kenzo Tribouillard/AFP

BRYSSEL. Ylva Johansson måste bli tydligare med vad hon vill göra som EU-kommissionär, kräver Europaparlamentet. Det har skickat henne nya skriftliga frågor att svara på.

Är parlamentet fortsatt missnöjt efter hennes svar kan hon kallas till ny utfrågning.

Efter Libe-utskottets utfrågning av Ylva Johansson var det bara socialdemokraterna och liberalerna som ville godkänna henne. Därmed fanns inte tillräcklig majoritet i utskottet för att ledamöterna kunde rekommendera henne som EU-kommissionär med ansvar för migration och inre säkerhet.

Utskottet anser att hon lämnade för vaga eller otillräckliga svar. Bland annat ville ledamöterna ha svar på:

• Om hon tänker ta medlemsstater till domstol som bryter mot Schengenreglerna och har interna gränskontroller?

• Om alla medlemsstater ska tvingas ta emot asylsökande som omfördelas inom EU?

• Hur EU ska bli effektivare i att se till att människor som inte har asylrätt lämnar unionen?

• Hur Dublinförordningen ska reformeras och om det ska räcka med att en majoritet av EU-länder röstar för den (inte enighet)?

• Hur EU:s nya asyl- och migrationspakt ska se ut?

• Hur smugglarna på Medelhavet ska stoppas?

• Hur EU ska återuppta räddningsaktionerna på Medelhavet?  

Ylva Johansson underströk flera gånger att frågorna hänger samman med varandra och att hon först måste tala med medlemsstaterna innan hon kan ge klara besked. Det är mellan medlemsstaterna som positionerna är låsta i migrationsfrågan sedan flera år tillbaka.

– Jag kommer inte att kunna ge detaljer om det som måste ingå i en förhandling om en ny pakt om migration och asyl. Det kommer att bli svårt nog ändå. Jag kan inte bakbinda mig med löften till parlamentet i det här tidiga skedet, sade Ylva Johansson till medierna efter utfrågningen.

Libe-utskottet skickade på onsdagen kompletterande skriftliga frågor som Ylva Johansson ska svara på. Vilka frågor utskottet ställde blir känt först efter att hon lämnat sina nya svar.

Det förekommer att kommissionskandidater måste skicka nya svar efter sin utfrågning. När Junckerkommissionen skulle tillträda 2014 krävdes Cecilia Malmström, blivande handelskommissionär, på mer besked av sitt utskott innan det till slut kunde ge henne klartecken.

Hon behövde dock inte komma på en kompletterande utfrågning.

Britten Jonathan Hill fick 2014 både lämna fler skriftliga svar samt medverka i ytterligare en utfrågning för att kunna bli kommissionär för finansiella tjänster.

Formellt ska Europaparlamentet godkänna hela kommissionen, inte enskilda ledamöter. Men varje kommissionär utvärderas efter utfrågningarna och det är ett av parlamentets påtryckningsmedel för att kommissionsordförande Ursula von der Leyen ska byta ut enskilda ledamöter som parlamentarikerna inte är nöjda med.

Läs mer: Miljöpartiets grupp stoppade Ylva Johansson 

Läs mer: Pia Gripenberg: Bakslag för Ylva Johansson att inte fixa första utfrågningen