Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Europol: 10.000 flyktingbarn är spårlöst borta i Europa

Foto: Jonas Lindkvist

Omkring 10.000 ensamkommande flyktingbarn har försvunnit i Europa. Det visar en ny undersökning av Europol. Nu varnar den europeiska underrättelsetjänsten för att många av barnen utnyttjas för sexarbete och slaveri av kriminella nätverk, skriver The Guardian.

Situationen kring ensamkommande minderåriga har seglat upp som en av de mest angelägna frågorna i flyktingkrisen. Bara i Sverige är det tusentals barn som ingen vet var de är eller vad som har hänt med dem sedan de anlände.

Eftersom fenomenet är relativt nytt finns lite kunskap kring orsakerna.

Nu har Europol gjort en första kartläggning över de barn och ungdomar utan vårdnadshavare som har försvunnit efter ankomsten till EU, och som har registrerats hos medlemsstaterna.

Resultatet är oroväckande, konstaterar Europols stabschef Brian Donald: Ungefär 10.000 minderåriga asylsökande är spårlöst borta.

– Det är inte orimligt att det rör sig om många fler barn, säger han till The Guardian.

Gruppen är särskilt sårbar för att utsättas och exploateras på olika sätt och många av dem befaras ha fallit offer för organiserad människohandel. Enligt Donald har Europol bevis på att ensamkommande har blivit sexuellt utnyttjade av ligorna.

 

Vi vet inte var de är, vad de gör eller med vem de är.

 

Man har även sett hur kriminella nätverk har växt fram inom EU de senaste 18 månaderna kring flyktingströmmen, och att ligor kända av polisbyrån för att syssla med människohandel för sexarbete och slaveri nu har börjat riktat sig mot flyktingar. Europol ser också med oro på ett ökande samarbete mellan flyktingsmugglare och brottssyndikaten.

– Alla de här barnen har inte utnyttjats av kriminella, vissa av dem har kanske åkt vidare till släktingar eller vänt tillbaka hem. Problemet är att vi inte vet: Vi vet inte var de är, vad de gör eller med vem de är, säger Brian Donald till tidningen.

Enligt Donald är gatubarnen ett växande problem som allt fler medlemsländer larmar om. Inom kort ska man träffa organisationer som arbetar på Balkan, där majoriteten av flyktingarna tar sig in i EU, för att särskilt att diskutera frågan om barnen som försvinner.

– De vill ha hjälp med att kunna identifiera de här barnen som de ser fångas upp av de kriminella nätverken. De har att göra med detta på daglig basis och har vänt sig till oss för att de ser det som ett stort problem, säger Donald till The Guardian.

I Sverige har polisen larmat om en ökande kriminalitet bland ensamkommande barn som rör sig i riskmiljöer. En stor andel kommer från Nordafrika. Sveriges regering har inlett ett samarbete med Marocko för att få fler gatubarn att återvändanda.

Förra året sökte 35.369 barn asyl i Sverige. Enligt Migrationsverkets siffror våren 2015 har cirka 300 ensamkommande flickor och pojkar försvunnit per år i Sverige de senaste åren. Regeringen har gett länsstyrelserna i uppdrag att undersöka vad som händer med gruppen.

Förra året kom runt 26.000 ensamkommande minderåriga till Europa, enligt Rädda Barnen. Europol beräknar att totalt 27 procent av de miljoner asylsökanden som kom till Europa förra året var minderåriga, cirka 270.000 barn.

Europol

Europeiska polisbyrån, grundades 1992 för att sköta kriminalunderrättelser inom EU. Syftet är att skapa ett effektivare samarbete mellan medlemsstaterna för att förebygga och bekämpa organiserad brottslighet och terrorism.

Europol har sitt säte i Haag i Nederländerna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.