Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-19 18:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/eus-chefsforhandlare-avtalslost-brexit-rycker-narmare/

Världen

EU:s chefsförhandlare: Avtalslöst Brexit rycker närmare

Michel Barnier, EU:s chefsförhandlare i Brexitfrågan. Foto: Emmanuel Dunand/AFP

Storbritannien är allt närmare en krasch ur ur EU, konstaterar EU:s chefsförhandlare Michel Barnier. Det vore förödande anser en partiöverskridande grupp i brittiska parlamentet som i veckan planerar att lägga fram ett förslag som förhindrar just detta. 

Rätta artikel

Röran kring Brexit visade inga tecken på att klarna under tisdagen och EU:s chefsförhandlare Michel Barnier börjar alltmer misströsta. Risken är allt större för en krasch ut ur EU, enligt Barnier.  

– Inget avtal var aldrig vår önskan eller det scenario vi hade tänkt, men EU27 är nu förberett. För varje dag som går blir det mer troligt.

Barnier konstaterade att det nu är upp till det brittiska parlamentet att bestämma hur de vill att Storbritanniens utträde ska se ut. Och de har bara ett avtal att välja på, det som Theresa May har förhandlat fram med EU, slog han fast. Ett avtal som har röstats ned tre gånger i parlamentet.

– Det finns bara ett avtal tillgängligt - det här, sade Barnier och viftade med utträdesavtalet. 

Det avtalet går inte att omförhandla, enligt Barnier. Däremot öppnade han för att EU kan tänka sig omarbeta den politiska deklarationen mellan Storbritannien och EU som ingår i skilsmässopaketet. Exempelvis är EU öppet för att Storbritannien, som flera parlamentariker har föreslagit, är kvar i EU:s tullunion eller anammar en lösning likt den norska. 

Storbritannien har fram tills 12 april att visa vad landet vill. Om ett avtal inte har röstats igenom då kraschar landet ut ur EU, förutsatt att inte May begär att landet får längre tid på sig att komma fram till något - och att det beviljas av EU. 

Theresa May. Foto: Tolga Akmen/AFP

Det senare är långt ifrån säkert. Barnier konstaterade att ett ytterligare uppskjutande av utträdesdatumet kommer med en prislapp, bland annat i form av ökad osäkerhet i näringslivet. Liknande signaler kom från den franska presidenten Emmanuel Macron som efter ett möte med Irlands premiärminister Leo Varadkar sade att Storbritannien inte kan ta för givet att EU går med på att skjuta på datumet en längre tid. 

Då måste Storbritannien ha giltiga skäl, enligt Macron. Sådana skulle exempelvis kunna vara nyval eller en andra folkomröstning i Storbritannien.  

Samtidigt fortsätter EU-vänliga krafter i det brittiska parlamentet sin kamp för att förhindra en krasch ut ur EU, som förutspås leda till kaos. På måndagen meddelade Labourpolitikern Yvette Cooper att hon i veckan planerar att lägga fram ett förslag som gör det omöjligt för Storbritannien från att lämna EU utan ett avtal. 

Enligt förslaget ska regeringen tvingas begära en förlängning av EU-utträdet om inget avtal finns på plats 12 april. Förslaget är ett utslag av samarbete över partigränserna och har även stöd av Toryparlamentariker som förespråkar en mjukare linje mot EU. 

Om det förslaget får en majoritet i parlamentet är dock oklart. Underhuset har under hela Brexitprocessen varit en uppvisning i oenighet. Inga förslag till utträde verkar tillfredsställa en majoritet. Efter att taktpinnen gick över till underhuset och parlamentarikerna fick lägga fram egna förslag till ett utträde i vägledande omröstningar har samtliga tolv förslag röstats ned.

Störst stöd verkar ett förslag om fortsatt medlemskap i EU:s tullunion ha och ytterligare icke bindande omröstningar ska genomföras under onsdagen.

Under tisdagen satt den brittiska regeringen i krismöte för att planera nästa steg i Brexitprocessen. När denna artikel skrevs hade de ännu inte kommit ut. 

 

 

Läs mer: Dover rustar för hård Brexit 

Läs mer: Backstop, tullunion, hård Brexit – det betyder begreppen