Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

EU:s flyktingpolitik faller sönder alltmer

Fatma Shahwaru från Idlib i Syrien rullas fram av Wael Haidar på väg mot gränsövergången mellan Grekland och Makedonien.
Fatma Shahwaru från Idlib i Syrien rullas fram av Wael Haidar på väg mot gränsövergången mellan Grekland och Makedonien. Foto: Anders Hansson

Ännu ett extra EU-toppmöte sägs vara avgörande för om unionen ska lyckas hålla ihop flyktingpolitiken. Pressen ökar på Grekland som har blivit syndabock för EU:s misslyckanden.

Om en vecka är det dags för ännu ett extra EU-toppmöte om flyktingkrisen.

Det är inte första gången som EU-ledarna hävdar att ett kommande toppmöte är avgörande för om unionen ska lyckas hålla ihop flyktingpolitiken, men den här gången verkar det vara allvar.

EU:s migrationskommissionär Dimitris Avramopoulos varnade på söndagen för en akut humanitär kris vid gränsen mellan Grekland och Makedonien. Avramopoulos manar EU-länderna till samordning och enhet.

– Vi kan inte fortsätta så här. Det finns risk för att hela systemet brakar samman, sade han häromdagen.

Men sönderfallet av EU:s flyktingpolitik fortsätter. Land efter land försöker hitta på nya sätt att trycka tillbaka strömmen av människor.

Både Slovenien och Kroatien har följt efter Österrike som har satt ett tak för antalet flyktingar som tillåts ansöka om asyl och passera landet. Länderna i den så kallade Visegradgruppen – Ungern, Slovakien, Tjeckien och Polen – hotar dessutom med att ta saken i egna händer.

Om det kommande EU-toppmötet inte enas om det som dessa länder anser vara mer beslutsamma åtgärder för att stoppa flyktingströmmen tänker de strunta i vad EU säger och försöka stänga gränserna mot Grekland.

Sönderfallet av EU:s flyktingpolitik fortsätter. Land efter land försöker hitta på nya sätt att trycka tillbaka strömmen av människor.

Inför EU-toppmötet om en vecka utsätts därför Grekland för stark press från många håll.

Kommissionen har redan meddelat att regeringen i Aten har tre månader på sig att upprätta fungerande mottagningscentraler för flyktingar och att genomföra andra beslut som EU redan har fattat.

I maj kommer annars övriga EU-länder att införa gränskontroller mot Grekland, vilket skulle innebära att landet slängs ut ur Schengen.

Regeringen i Aten protesterar mot alla dessa förslag som i förlängningen kan förvandla Grekland till något som liknar ett enda stort flyktingläger.

Sådana vädjanden vinner också gehör. Grekland har blivit EU:s syndabock, skriver till exempel några forskare vid tankesmedjan CER, Centre for European reform, i en nyligen publicerad rapport.

Andra, mer cyniska röster hörs också. Om Grekland går med på att stänga landets gränser för flyktingar som försöker ta sig norrut, skulle övriga EU kunna tacka för hjälpen genom att skriva av landets enorma utlandsskuld, föreslog till exempel Gideon Rachman, en av tidningen Financial Times ledande skribenter, för ett tag sedan.

Samtidigt fortsätter flyktingbåtarna från Turkiet att anlända till de grekiska öarna, även om det är något färre än före årsskiftet.

Enligt den senaste statistiken från kommissionen har antalet flyktingar som kommer via Turkiet minskat jämfört med höstens rekord. I oktober 2015 kom 214.792 asylsökande till Grekland, i november 154.381, i december 110.835 och i januari 2016 anlände 67.756.

EU-kommissionens sammanställning visar också att Turkiet har genomfört en del av det som regeringen i Ankara har lovat EU.

Att Turkiet från och med den 8 januari kräver visum för syriska medborgare som kommer från Libanon, Jordanien och andra länder, har haft en dramatisk effekt. Första veckan i januari kom 41 781 syrier med flyg till Turkiet, men veckan efter visumkravet införts kom bara 1 155.

På så sätt försöker alltså land efter land skjuta flyktingströmmen ifrån sig. Ändå lyckas många ta sig till EU. Enligt IOM, den internationella organisationen för migration, anlände 3.348 människor till Grekland under en enda dag, den 24 februari, förra veckan. Den obesvarade frågan är vart de ska ta vägen nu.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.