Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-21 15:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/eus-kommande-plastforbud-har-redan-fatt-effekt/

Världen

EU:s kommande plastförbud har redan fått effekt

01:50. Plast kan användas till att framställa nästan allt. Det slängs 8 miljoner ton plats i havet varje år.

BRYSSEL. För att minska skräpet i Europas hav och på stränderna vill EU förbjuda tio engångsartiklar i plast. Redan nu har förslaget fått restauranger och butiker att se över vad de säljer.

Pia Gripenberg
Rätta artikel

På onsdag ska Europaparlamentet rösta för att förbjuda bestick, tallrikar, sugrör, bomullstopps och liknande i engångsplast. Förslaget lär gå igenom, möjligen med några tillägg och ändringar. 

EU-kommissionens förslag har tillsammans med miljö- och konsumentorganisationers arbete, opinionsbildare som plastbantat och så vidare redan bidragit till att engångsplasten är på tillbakagång.

Ett sugrör och plastlock följer inte längre automatiskt med när du beställer din dricka på många snabbmatsställen i Europa. Flera butikskedjor har senaste tiden meddelat att de kommer att byta ut plasten mot material baserade på papper i stället.

Den trenden lär fortsätta. Företag på alerten väntar inte in att ett förbud först träder i kraft, utan agerar förebyggande. För även om motståndet är stort från plastindustrin kan rimligtvis inte ens en vd i den branschen vilja snorkla bland plastpåsar i Medelhavet eller Karibien.

Det är i haven och på stränderna som mycket av engångsplasten hamnar. Tio plastartiklar står för 43 procent av allt skräp på europeiska stränder. Fiskeredskap som innehåller plast står för ytterligare 27 procent, framgår av EU-kommissionens underlag.

Får vi väck dem, voilà, så blir semestern och naturupplevelsen så mycket trevligare för alla. Framför allt värnas fiskar, sköldpaddor och fåglar.

EU är långt i från först med att förbjuda vissa plastprodukter. Till exempel har ett 20-tal länder i Afrika förbjudit plastpåsar.

Inom EU går dessutom vissa medlemsstater i förväg. I Frankrike är plastpåsar förbjudna i matvarubutiker. Senast exemplet är Storbritannien, där regeringen på måndagen presenterade att man planerar att förbjuda bland annat plastsugrör i England, där det uppskattningsvis används 4,7 miljarder sådana sugrör årligen.

Utöver förbuden föreslår EU-kommissionen ökat producentansvar för fler varugrupper, som livsmedelsförpackningar, tobaksvaror och ballonger. Det sistnämnda har en del tolkat som att det skulle vara stopp för ballonger på barnkalas.

Så är det inte, som förslaget ser ut i dagsläget. Däremot är det tveksamt om det framöver går att släppa iväg tusentals ballonger när det ska invigas ett köpcentrum eller ett idrottsevenemang. För hur ska någon ansvarig kunna återvinna dem?

På onsdag vet vi Europaparlamentets slutliga ståndpunkt. Det ska sedan förhandlas med den andra lagstiftaren i EU, ministerrådet. I rådet samlas medlemsstaternas miljöministrar. De har ännu inte kommit fram till en gemensam ståndpunkt, men en sådan väntas inom kort.

Prognosen just nu är att ett slutligt beslut finns runt årsskiftet och att sedan medlemsstaterna får ett antal år på sig, fyra har nämnts, för att fasa ut dessa engångsartiklar av plast.