Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-07 04:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/eus-revisorer-flyktingmottagandet-maste-forbattras/

Världen

EU:s revisorer: Flyktingmottagandet måste förbättras

Flyktingar anländer till den grekiska ön Lesbos hösten 2015. Foto: Anders Hansson

BRYSSEL. Nio flickor i en container på tio kvadratmeter – utan vare sig dusch eller toalett. Ensamkommande pojkar som sover på marken. 

Det finns stora brister i flyktingmottagandet i Italien och Grekland, visar en rapport från EU:s revisorer.

Mottagningscentrumet på ön Lesbos i Grekland är anpassat för 3.100 personer. När EU:s revisorer besökte det tidigare i år fanns 5.096 människor där. Centrumet på Samos är anpassat för 640 migranter. Där bodde 3.745. 

På Samos sov nio ensamkommande flickor på golvet i en ombyggd container på tio kvadratmeter, utan toalett och dusch, bredvid polisens kontor. Containrarna där ensamkommande pojkar sov var byggda för 8–10 minderåriga. I snitt bodde 16 i varje container. Vissa sov till och med på marken.

Revisorernas beskrivning av situationen på de grekiska öarna är en lång uppräkning av brister. Fortfarande saknar landet tillräcklig kapacitet att ta hand om alla asylsökande. I det som kallas påskyndat gränsförfarande är målet att prövningar av asylsökande ska ta några dagar. 2018 tog det i snitt 218 dagar till ett beslut i första instans. Främst berodde det på läkarbrist.

För det reguljära asylförfarandet är tiden ännu längre. EU:s revisorer hittade personer som sökt asyl 2018 och som fått tid för intervju med handläggaren 2023.

Grekland har fram till i år fått 703 miljoner euro (över 7,5 miljarder kronor) i akut stöd av övriga EU. Italien har fått cirka 1,3 miljarder kronor.

I Italien är situationen annorlunda än i Grekland. Italienska rättsväsendet brottas visserligen med flaskhalsar och mycket långa handläggningstider, men på mottagningscentralerna är det lugnare. EU:s revisorer fann till och med på sina håll fler Frontex-anställda (EU:s kust- och gränsbevakningsbyrå) än asylsökande.

Förklaringen är att Frontex personal utlokaliseras på årsbasis. När flyktingsströmmen över centrala Medelhavet avtagit har de anställda inte förts över till ställen där de behövs bättre.

Gemensamt för Grekland och Italien är att migranter som där fått avslag på sina ansökningar till liten del lämnar EU. Under 2018 var andelen som återvände till länder utanför EU cirka 20 procent. Snittet för EU som helhet var cirka 40 procent.

Ansvariga revisorn, Leo Brincat från Malta, efterlyser i sin rapport åtgärder från flera olika håll för att komma till rätta med missförhållandena.

– EU-kommissionen måste bli bättre på att försäkra sig om att anvisningarna som man ger medlemsstaterna genomförs. Man måste bli mycket effektivare i sin uppföljning.

Medlemsstaterna måste i sin tur bli effektivare i arbetet med de asylsökande.

– Om man som i ett medlemsland har tre olika departement som hanterar migration är sannolikheten högre för dubbelarbete och brist på samordning. Men alla måste ta sitt ansvar, att vältra över det på andra är ingen lösning, säger Brincat. 

Han konstaterar att såväl de asylsökande som europeiska skattebetalare vinner på att mottagningen blir effektivare. 

Brincat påpekar också att rapportens slutsatser bygger på förhållanden innan sommaren 2019. Flera åtgärder till förbättringar, som EU:s revisorer föreslår, är på väg att genomföras.

Läs mer:

Rapport: Migranter som riskerar livet inte de fattigaste 

Partierna i konflikt om antalet invandrare i migrationssamtalen