Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 01:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/eutyskland-och-baltikum-huvudmal-for-rysk-desinformation-infor-eu-valet/

Världen

EU: Tyskland och Baltikum huvudmål för rysk desinformation inför EU-valet

Den 26 maj är det val till EU-parlamentet. Här parlamentsbyggnaden i Strasbourg. Foto: Jean-Francois Badias/AP

Tyskland och Baltikum är huvudmåltavla för Kremls försök att påverka EU-valet. Däremot är svenska väljare relativt förskonade från rysk desinformation, hävdar en tjänsteman i EU:s utrikestjänst.

– Sverige är inte ett lika prioriterat land, säger tjänstemannen.

Rätta artikel
EU-valet 2019

EU-valet står för dörren och inför omröstningen försöker Ryssland öka splittringen mellan europeiska väljare och partier, enligt en granskning från New York Times som Dagens Nyheter tidigare rapporterat om.

Den senaste månaden har EU:s enhet East stratcom task force, som arbetar mot rysk informationspåverkan, identifierat en rad exempel på vad man hävdar är desinformation. Här är tre av dem:

Den 24 april rapporterade den Kremlägda sajten Sputniks tyska version att EU-parlamentet är korrupt av donationer från lobbyister och att väljarna lurar sig själva om de tror att de kan påverka något genom att rösta. 

• Den 3 maj skrev tankesmedjan Katehon att ”mainstream medier” ignorerar partier i EU-valet som är för nationell suveränitet. ”Censuren” gör det svårt för väljarna att identifiera potentiella kandidater att rösta på. 

Den 7 maj spred den ryska statligt ägda tv-kanalen RT:s tyska version uppgifter om att EU-kommissionen är en odemokratisk institution, att kommissionärerna inte är folkvalda och att de inte kan ställas till svars inför unionens medborgare.

En tjänsteman i EU:s utrikestjänst, som vill vara anonym, säger att Sverige är relativt förskonat från EU-desinformation. I stället riktar de medier som East stratcom task force granskar – ryska statliga medier och pro-ryska medier i EU:s östliga partnerskap (Georgien, Armenien, Moldavien, Ukraina, Belarus och Azerbajdzjan) – in sig på Tyskland och Baltikum.

– I Baltikum kan vi tydligt se att man uppmanar folk att avstå från att rösta. Man försöker övertyga publiken om att EU är farligt för den baltiska självständigheten, att EU kommer att förvandla Baltikum till vasallstater för Washington och Berlin, säger tjänstemannen och fortsätter:

– I Tyskland är narrativet att EU är korrumperat. Man skapar en föreställning om en motsättning mellan en ansiktslös korrumperad elit som står emot det sunda arbetande folket.

Anledningen till att Kreml riktar in sig på just de här länderna är enligt tjänstemannen att Tyskland är ett stort land som det är värt att lägga pengar på samt att man har bra koll på hur ”marknaden” för desinformation fungerar i Baltikum.

Däremot lönar det sig inte lika bra att satsa resurser på svenska väljare.

– Sverige är inte ett så stort land, det befinner sig i periferin. Där har man kanske heller inte knäckt koden till människors hjärtan, man vet inte vad svenskar reagerar på och får ut för lite av de resurser man har.

Sputnik är en av de dominerande sajterna för spridning av desinformation. Den Kremlägda sajten publicerar material som sedan förs vidare via sociala medier, partier och organisationer, hävdar tjänstemannen.

– Sputnik är som en grossist för ryskt material. I Sverige kan man hitta mycket från Sputnik på migrationsfientliga sajter. 

Björn Palmertz, senior analytiker inriktad på informationspåverkan vid Försvarshögskolan, håller med om att det från rysk sida inte varit några stora organiserade kampanjer riktade mot Sverige den senaste tiden – men det betyder inte att det inte förekommit påverkansförsök. 

– Jag tror det är viktigt att inte vaggas in i någon tanke om att allt kommer att bli bra nu. Allt beror på vilket händelseförlopp man försöker påverka. Beroende på vad som händer kan Sverige få en viktig roll som man försöker underminera, säger han.  

Läs mer: Därför lyckas Rysslands kampanj i Europa 

Läs mer: Så försöker Ryssland påverka väljarna inför EU-valet