Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-18 21:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/evakuerad-i-kalifornien-jag-kommer-att-do/

Världen

Evakuerad i Kalifornien: ”Jag kommer att dö!”

00:48.

Minst nio personer har dött storbranden ”Camp Fire” i norra Kalifornien. Branden kallas redan den mest destruktiva i delstatens historia.

Hittills har 25 personer omkommit i de omfattande bränderna i Kalifornien och många har varit ytterst nära döden. 65-åriga Diane Franklin var en dem. Hon fick lämna sin bil och kasta sig i ett vattendrag för att komma undan elden. 

Ossi Carp
Rätta artikel

”Jag kommer att dö!” tänkte 65-åriga Diane Franklin som berättar för San Francisco Chronicle om sin dramatiska flykt undan ”Camp fire” som härjar i Butte County i norra Kalifornien. Ett nedfallet träd blockerade vägen så hon var tvungen att lämna bilen med hennes tre hundar i och kasta sig i ett vattendrag där hon under två timmars tid regelbundet blötte sitt hår för att det inte skulle fatta eld.

Hon är en av omkring 250.000 personer som tvingats fly sina hem på grund av bränderna i Kalifornien och ett otal människor har liksom henne fått lämna sina fordon på vägarna för att elden hindrat dem. 23 har dött i norra delstaten, två nordväst om Los Angeles och ett hundratal personer har anmälts saknade, varav många äldre. 

Bild 1 av 2 Foto: Josh Edelson/AFP
Bild 2 av 2 Foto: Josh Edelson/AFP

– Vår sida av berget [vid Paradise] har brunnit ner fullständigt och vi är 95 procent säkra att vårt hus är borta. Vi har sovit i bilen här i natt och kommer säkert göra det en natt till. Vi kanske bygger upp huset igen, vi kanske flyttar från delstaten, vi vet inte, säger Nicole Reardon till Sacramento Bee som besökt ett Röda korset-administrerat tillfälligt härbärge i Chico.

Bränderna tar sig lätt i det torra landskapet och tillsammans med de starka vindarna har spridningen som mest varit 350.000 kvadratmeter i minuten. Många har vittnat om chocken över hur obegripligt fort elden närmat sig, bland andra Lynn Hamilton vars mor evakuerats från ett äldreboende på fredagen.

– En vän till familjen sade till mamma ”jag tar med dig till mitt hus”, för allt och alla var i kaos, men när hon kom fram var vägen helt omsluten av eld. Ambulansen som stod i närheten fattade eld och hon sattes i en bil med två främlingar och kördes till evakueringscentret, säger Hamilton till San Francisco Chronicle.

Läs mer: Dödssiffran stiger i Kalifornien