Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-19 10:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/evakuerade-svenskar-vantas-anlanda-i-dag/

Världen

Planet med evakuerade svenskar har landat på Arlanda

Foto: Alexander Mahmoud

Ett 10-tal svenskar som evakuerats från Kina landade på Arlanda strax efter klockan 21 på söndagskvällen. Väl hemma väntar två veckors frivillig hemkarantän. 

Av de omkring 250 personerna som flögs till Frankrike från Wuhan på söndagen har ett 20-tal personer uppvisat symtom och kommer att undersökas, enligt Frankrikes hälsominister.

Tidigt på söndagen lokal tid lyfte ett franskt plan från en militärbas i Wuhan i Kina med cirka 250 passagerare ombord. Bland passagerarna fanns bland annat franska, svenska och danska medborgare. Efter att planet landade i Frankrike transporterades svenskarna vidare hem till Sverige i en insats ledd av UD i samarbete med MSB.

Båda myndigheterna har lagt locket på gällande alla detaljer om hemtransporten, men på söndagskvällen bekräftar UD att ett 10-tal svenskar kommit hem till Sverige. Enligt uppgifter till DN togs de hem med ett specialchartrat flygplan till Arlanda, och landade strax efter klockan 21 på söndagskvällen.

https://twitter.com/Utrikesdep/status/1224098018850484231?s=20

Alla passagerare som klev på planet från Wuhan till Frankrike ska ha kontrollerats innan de klev ombord och beskrevs tidigare av Folkhälsomyndigheten som ”friska”. 

– Det var liksom förutsättningen för att de skulle kunna åka med över huvud taget. Det är UD och MSB som sköter hemtransporten och säkerställer att det ska vara friska personer som kommer hem, sa Britta Björkholm tidigare under söndagen till DN.

Ett 20-tal personer som befann sig ombord på planet uppvisade symptom och kommer att undersökas. Det uppgav Frankrikes hälsominister Agnès Buzyn på en presskonferens. 

Anders Tegnell är statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten och säger till DN att personerna kan ha fått symptom och insjuknat under flygresan till Frankrike. 

– Det är ju säsong för olika förkylningar och influensor, så det är inte alls orimligt att de kan ha insjuknat, säger Tegnell.

Han säger vidare att Folkhälsomyndigheten inte fått bekräftat via sina kommunikationskanaler att 20 personer har uppvisat symptom. 

– Men nu håller väl fransmännen på och kontrollerar dem och kommer att återkomma till oss imorgon när det är bekräftat om de har coronaviruset eller inte, säger han. 

Och fortsätter: 

– Det är ingenting som påverkar vår handläggning i Sverige. Oavsett hur det är, personerna som kommer hem till Sverige kommer inte att smitta någon på fyra-fem dagar. Det är helt säkert. Så lång tid tar det minst mellan att man blir smittad och sen får symptom och kan smitta någon annan. 

På lördagen beslutade regeringen att klassa det nya coronaviruset som en allmänfarlig sjukdom. Det innebär bland annat att svenska myndigheter har möjlighet att sätta svenskarna som nu landat i karantän. Men Britta Björkholm på Folkhälsomyndigheten säger att det i nuläget inte är nödvändigt. 

– Man har sett vid fall med sars-utbrottet i Kanada att man får en bättre följsamhet om man sätter personer i frivillig hemkarantän, att man har med individanpassade lösningar helt enkelt. 

I Frankrike har myndigheterna valt att sätta samtliga medborgare i karantän, varför gör vi i Sverige en annan bedömning?

– Det kan bero på den franska lagstiftningen. En annan parameter är att fransmännen som evakuerades är så många fler än svenskarna, säger Britta Björkholm och tillägger att den svenska sjukvårdslagstiftningen bygger på frivillighet i stor utsträckning. 

Den frivilliga hemkarantänen kommer att sträcka sig över 14 dagar och innebär inte att de hemkomna inte får träffa några andra människor eller att de inte får lämna sina hem. 

– Personerna kommer att uppmanas att hålla koll på sina egna symptom, inte resa någonstans och ha regelbunden kontakt med sin smittskyddsenhet, säger Björkholm. 

Om någon av de hemkomna svenskarna inte skulle hörsamma Folkhälsomyndighetens rekommendationer, kan de sättas i karantän. Det blir upp till den lokala ansvariga smittskyddsläkaren att larma Folkhälsomyndigheten. 

– Men vi bedömer inte att det är särskilt stor risk att det här kommer hända. 

Redan i fredags landade ett första plan från Wuhan med 182 franska vuxna och barn på militärbasen Istres Le-Tubé i Frankrike. De placerades direkt i karantän. 

Enligt en talesperson för hälsomyndigheten i Bouches-du-Rhône, kommer även dessa franska medborgare att isoleras i 14 dagar för provtagningar under inkubationstiden för det nya coronaviruset. Ingen i den första gruppen har hittills visat några symtom på att vara smittade.

Läs mer: 

Första dödsfallet i det nya coronaviruset utanför Kina 

Amina Manzoor: Nästa pandemi kan vänta runt hörnet och vi vet inte hur allvarlig den blir