Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-10 02:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/evo-morales-landar-snart-i-mexiko/

Världen

Oppositionsledare utropar sig till interimspresident i Bolivia

01:23. Senatens andre vice talman Jeanine Áñez har utropat sig själv till ny tillfällig ledare för Bolivia.

Bolivias avgångne president Evo Morales landade i Mexiko strax efter 18 på tisdagskvällen, svensk tid. Sent på natten svensk tid utropade sig oppositionens ledare Jeanine Añez till landets interimspresident.

För Bolivias avgångne president blev flygresan från Bolivia lång och komplicerad. Flera länder vägrade låta planet med Morales passera deras luftrum och gå ned och tanka.

På flygplatsen i Mexico City talade en lättad Evo Morales inför tv-kamerorna. Vid hans sida stod Mexikos vicepresident och utrikesminister.

– Mexiko har räddat mitt liv, säger ex-presidenten.

Evo Morales har inga planer på att ge upp politiken, ”kampen ska fortsätta” så länge han lever” 

– Jag kommer inte att förändras efter kuppen, säger Evo Morales i adn40:s direktsändning.

Morales lämnade flygplatsen i en helikopter. Var han nu befinner sig är okänt.

Bild 1 av 2 Evo Morales har landat i Mexiko.
Foto: Pedro Pardo/AFP
Bild 2 av 2 Mexikos utrikesminister Marcelo Ebrard hälsar Evo Morales välkommen till Mexico city.
Foto: Pedro Pardo/AFP

Vid 00.30-tiden natten mot onsdagen svensk tid utropade sig parlamentsledamoten Jeanine Añez till landets interimspresident, uppger nyhetsbyrån AP. Añez är oppositionsledare och ingen ledamot från Evo Morales parti ska ha varit närvarande i parlamentet när hon utropade sig till president.

Añez säger att hon kommer att utlysa nyval så snart som möjligt, skriver La Razón.

Bild 1 av 2 Jeanine Añez har utropat sig till interimspresident i Bolivia.
Foto: Juan Karita/AP
Bild 2 av 2 Jeanine Añez.
Foto: Natacha Pisarenko/AP

Mexiko erbjöd Evo Morales asyl sedan den bolivianske presidenten tvingats bort från makten i söndags. Ett av flygvapnets plan hämtade Morales i staden Chimoré, ett av hans starkare fästen, dit han tagit sin tillflykt.  I väntan på evakuering visar bilder på sociala medier hur Morales låg på en filt på golvet, gömd under ett tygskynke.

”Jag återvänder snart, med mer kraft och energi”, skrev Morales på Twitter tidigare på tisdagen.

Enligt Mexiko krävde resrutten från Bolivia en hel del diplomatiskt arbete. Planet tilläts inte gå ned i Peru för att tanka och omdirigerades till Paraguay. Dessutom förbjöd Brasilien, Ecuador och Chile planet med den avgångne presidenten att flyga över sitt territorium, rapporterar Reuters.  

Mexikos utrikesminister Marcelo Ebrard publicerade på sociala medier en bild på Evo Morales ombord på flygplanet med den mexikanska flaggan i famnen.

”Hans liv och integritet är i säkerhet”, skrev utrikesministern på Twitter.

Latinamerika är delat i synen på Morales avgång. Flera ledare har uttalat stöd för Evo Morales, däribland Argentinas nyvalde president Alberto Fernandez.

Enligt Mexiko tvingades Evo Morales bort i en statskupp. 

– Det är en kupp eftersom armén krävde presidentens avgång och det bryter mot landets konstitutionella ordning, har Marcelo Ebrard tidigare sagt.

Paraguays president Mario Abdo erbjöd Evo Morales asyl på tisdagen, men ville inte kalla händelseutvecklingen i Bolivia för en statskupp.

– Om han avgår är det ingen kupp. Och han avgick, säger Mario Abdo, enligt Reuters. 

Brasiliens utrikesminister ser Morales avgång som en ”möjlighet att återställa demokratin” i Bolivia, enligt ett uttalande från utrikesdepartementet.

USA välkomnar Evo Morales avgång. Washington uppges inte ha någonting att invända mot att Mexiko beviljat honom asyl. 

I Bolivia är situationen mycket spänd. I det maktvakuum som uppstått går militären ut och försöker stilla oron – men det är ännu oklart vem som kan ta över. 

Gatupotesterna fortsätter, samtidigt som parlamentet ska träffas för att försöka svära in senatens andra vice ordförande Jeanine Añez, som tillhör oppositionen, som interimspresident. 

Jeanine Añez står på tur sedan Morales vicepresident och talmannen i kongressen har avgått. Morales parti MAS, som har majoritet i parlamentet, motsätter sig dock att hon får makten.

På tisdagen pågick en stor demonstration till stöd för Evo Morales i huvudstaden La Paz. Samtidigt hotade Bolivias största fackförening med strejker och att uppmana sina medlemmar att komma till huvudstaden La Paz, rapporterar Reuters.

Erik de la Reguera: Därför ger Mexiko politisk asyl till Evo Morales