Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-14 18:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/ewa-stenberg-allt-lattare-att-gora-politisk-karriar-i-sverige/

Världen

Ewa Stenberg: Allt lättare att göra politisk karriär i Sverige

Alice Bah Kuhnke (MP) Foto: Fredrik Persson/TT

Den svenska demokratins pulsådror är de politiska partierna. Men de krymper och får svårare att pumpa fram lämpliga kandidater till alla förtroendeuppdrag. Det gör det allt lättare att nå valda positioner i Sverige.

I Tyskland har en högerextremist blivit vald till borgmästare eftersom det inte fanns några andra kandidater. En komiker har gjort en pr-kupp i jakten på att bli ny partiledare för Socialdemokraterna.

Kan samma sak hända här i Sverige?

Extremister har redan lyckats ta sig in i svenska lokala val. Ledande nazister i Ludvika och Borlänge har fått sitta i kommunfullmäktige genom att deras (rätt få) anhängare skrivit deras namn för hand på Sverigedemokraternas öppna valsedlar.

Det sista kommer inte att upprepas, eftersom riksdagspartierna nu har skyddade listor. Men det finns andra möjligheter att vinna poster.

Medlemstalen i de politiska partierna krymper i Sverige, liksom i andra europeiska länder. Omkring en kvarts miljon människor är medlemmar i ett riksdagsparti, vilket är hälften så många som i mitten av 1990-talet. Och redan då oroade sig statsvetare också för partiernas kris och stora medlemstapp.

Socialdemokraterna, Moderaterna och Centern är de partier som har krympt mest. Sverigedemokraterna har tvärtom vuxit kraftigt. Men inte tillräckligt mycket för att kunna besätta alla uppdrag det vunnit. Partiet har tomma stolar i flera kommunfullmäktige. Förra mandatperioden hoppade dessutom nästan var fjärde kommunpolitiker av sitt uppdrag, de flesta var sverigedemokrater. 

Antalet politiska uppdrag har krympt, men inte lika mycket som partiernas medlemsantal. När Statistiska Centralbyrån senast undersökte saken 2015 var drygt 36.800 personer förtroendevalda i kommunerna och 4.400 i landstingen. 

Det är ju fortfarande betydligt fler partimedlemmar än det är uppdrag. Men medelåldern är hög i många partier och alla medlemmar vill eller kan inte lägga en stor del av sin fritid på kommunala förtroendeuppdrag.  

Det betyder att den som blir aktiv i ett politiskt parti i dag har större möjligheter att bli vald till ett förtroendeuppdrag än tidigare under den svenska demokratins historia.

Om det är ett problem eller inte beror på hur duktiga partierna är på att sålla ut goda kandidater bland sina medlemmar.

I den utsträckning partierna blir infiltrerade talar de tyst om det. Men tv-kändisar i politiken är inget nytt. I Sverige har partierna värvat färgstarka kändisar som författaren Marit Paulsen (L), tv-meteorologen Per Holmgren (MP), journalisten Lars Adaktusson (KD) och den tidigare programledaren Alice Bah Kuhnke (MP).

Bild 1 av 2 Lars Adakutsson.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Bild 2 av 2 Marit Paulsen.
Foto: Peter Krüger/TT

Det har gått rätt bra för dem, i Marit Paulsens fall blev det till och med ett rekord i personröster.

Fortsätter partierna att krympa kommer uppgiften att vaska fram kandidater som ska representera folket att bli allt svårare, även om partierna är duktiga. Det är då vi kan hamna i den situationen som ledde till en högerextrem borgmästare i Tyskland. Tankesmedjan SNS demokratiråd varnade vid millenniumskiftet för vad som skulle hända om partierna fortsatte att förlora medlemmar i samma takt som då. Antalet partimedlemmar skulle vara nere i noll efter ett drygt årtionde. Det har vi passerat.

 Trenden har inte vänt, även om det går långsammare än statsvetarna varnade för.