Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Ex-presidenten dömd för korruption till 9,5 års fängelse

01:31. Den enorma korruptionshärvan i Brasilien har skördat sitt mest framstående offer hittills – Brasiliens populäre expresident Luiz Inácio Lula da Silva.

RIO DE JANEIRO. Brasiliens mest populära politiker, den före detta presidenten ”Lula” da Silva, har dömts till 9,5 års fängelse för korruption och pengatvätt. Domaren menar att ”Lula” har tagit emot en strandlägenhet som tack för att han hjälpt ett byggbolag få statliga kontrakt.

Nyheten om domarens beslut slog ned som en bomb i Brasilien och fick pendlarna på buss 50 i Rioförorten Barra da Tijuca att gräla om Lula är skyldig eller oskyldig.

– Han är utsatt för en politisk kupp, säger Paulina Gomes, 53, lärare.

Hon har alltid röstat på arbetarpartiet som ”Lula” da Silva startade 1980 och styrt sedan dess.

– Det är en komplott från högern.

De andra på bussen blir arga på henne och menar att det var på tiden att den före detta presidenten dömdes i landets största korruptionsutredning som snart hållit på i tre år.

– ”Lula” är skyldig. Inget snack om saken. Heder åt domaren som vågade döma honom, säger Rodrigo Silveira, 32, mäklare.

”Lula” är skyldig. Inget snack om saken. Heder åt domaren som vågade döma honom.

Han menar att ”Lula” da Silva är hjärnan bakom den stora korruptionshärvan kring det halvstatliga oljebolaget Petrobras.

– ”Lula” har styrt hela korruptionskarusellen, menar han.

Stämningen blir hätsk i bussen och den ambulerande godisförsäljaren försvarar arbetarledaren.

– ”Lula” är den ende som någonsin gjort något för oss fattiga och nu plockar de bort honom, säger försäljaren.

Vad godisförsäljaren syftar på är att ”Lula” da Silva kommer att drabbas av den lag som han själv var med om att instifta när han var Brasiliens president mellan 2003 och 2010. Lagen går ut på att alla de politiker som blivit dömda vid en domstol i Brasilien inte får ställa upp i kommande val. För ”Lula” da Silva och arbetarpartiet innebär det att han kanske inte kan kandidera till nästa års presidentval, trots att han leder alla opinionsundersökningar med minst 15 procents försprång.

– Fegisar! Fegisar är vad de är, säger godisförsäljaren och syftar på de brasilianska högerpolitikerna.

Han menar att domaren ingår i en politisk kampanj mot ”Lula” da Silva och beviset på konspirationen är att domen presenterades just nu när den sittande högerpresidenten Michel Temer står inför en avgörande omröstning i parlamentet om han ska ställas inför rätta eller inte för att ha styrt en annan korruptionshärva.

– Det är uppenbart att beslutet presenterades just nu får att få medierna att tänka på annat, säger försäljaren.

Vad som stärker konspirationsteorierna är att domslutet även presenterades dagen efter att senaten bankat genom en kontroversiell reform av arbetsrätten som varit på gång i över ett år. Reformen anklagas för att minska arbetarnas rättigheter och gynna Brasiliens företagare och har varit vårens största politiska fråga i Brasilien. Den har lett till omfattande demonstrationer och protester, men kommer nu ur fokus när arbetarpartiets grundare är dömd till 9,5 års fängelse.

Domaren Sergio Moro grundar sitt beslut på att han menar att ”Lula” da Silva och hans fru tilldelats en lyxlägenhet vid kusten utanför São Paulo. ”Lula” da Silva har nekat till att han tagit emot lägenheten, men det finns bevis på att hans fru varit och tittat på lägenheten.

I tidigare förhör har ”Lula” da Silva sagt att han inte känt till att hans fru tittat på lägenheten och att det inte går att få reda på varför hon gjorde det. Hans fru dog av en kraftig hjärnblödning tidigare i år.

Domaren menar att lägenheten, som ”Lula” da Silva aldrig varit i, är värd tio miljoner kronor och att den var en present från byggbolaget OAS för att han hjälpt byggbolaget att få statliga kontrakt med oljebolaget Petrobras.

Något bevis för påståendet har utredningen inte presenterat utan det enda domaren sagt är att ”Lula” da Silva ”spelade en viktig roll” i korruptionen kring oljebolaget. Domaren har inte begärt att Lula da Silva ska fängslas utan han kan överklaga till andra instans i frihet. Om Brasiliens mest populära politiker förlorar den överklagan kommer han inte kunna ställa upp i nästa års presidentval. Det innebär i så fall att ”Lula” da Silvas politiska karriär är över.

Läs mer: Nio ministrar utreds i Brasilien

Fakta. Skandalen i Brasilien

Flera stora byggföretag misstänks ha gjort hemliga utbetalningar till oljebolaget Petrobras direktörer i utbyte mot fördelaktiga kontrakt. Petrobras ägs till största del av den brasilianska staten.

En del av pengatvätten sköttes från en bensinstationskedja, något som gett härvan namnet ”Operation biltvätt”.

Förutom den forna presidenten Dilma Rousseff och hennes föregångare Luiz Inácio ”Lula” da Silva har ett stort antal personer utretts. Dilma Rousseff tvingades bort efter att ha ställts inför riksrätt, anklagad för att ha dolt budgetunderskott med hjälp av lån från statliga banker inför valet 2014.

I centrum för härvan står byggbolaget Odebrecht, en gång Latinamerikas mest framgångsrika. Under nio år betalade företaget omkring 3,3 miljarder dollar (cirka 32 miljarder kronor) i mutor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.