Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Ex-spionen Sergej Skripal utskriven från sjukhuset

02:15. Den 4 mars 2018 hittas den ryska ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter Julia medvetslösa på en bänk i brittiska Salisbury. Båda har utsatts för ett mordförsök med nervgift och misstankarna riktas mot Ryssland.

Den ryske ex-spionen Sergej Skripal har skrivits ut från sjukhuset där han vårdats sedan giftattacken i Salisbury i mars, rapporterar BBC.

Det var 4:e mars i år som Sergej Skripal och hans dotter Julia hittades medvetslösa på en parkbänk i Salisbury efter att ha utsatts för en giftattack. 

Bådas tillstånd var kritiskt och de togs till sjukhus för vård. Även en polis, Nick Bailey, skadades i samband med attacken. 

Läs mer: Så skadar nervgift kroppen

Några dagar senare kom uppgiften att de utsatts för ett mordförsök med ett nervgift som kallas Novitjok.

9:e april skrevs dottern Julia Skripal ut och nu har alltså även Sergej skrivits ut från sjukhuset.

Sjukhusdirektören Lorna Wilkinson säger att det har varit en stor ”utmaning utan motstycke” att behandla Sergej och Julia Skripal.

”Det här är ett viktigt steg i hans återhämtning, som nu kommer ske utanför sjukhuset”, säger hon enligt BBC.

Läs mer: Uppgifter: Ex-spionens möten ett möjligt motiv för giftattacken

Kort efter händelsen anklagade Storbritanniens premiärminister Theresa May Ryssland för att ligga bakom attacken. Något som har förnekats av Ryssland.

Det livsfarliga nervgiftet hittades på flera platser runt om i staden och ett omfattande saneringsarbete har genomförts. Drygt 200 militärer arbetade med saneringen på nio olika platser i staden.

Läs mer: USA misstänker utvisade ryska diplomater för att ha jagat avhoppade landsmän

Händelsen skapade stor oro hos invånarna och polisen i staden. Under den tid som gått har nästan hundra poliser sökt psykiatrisk hjälp via myndighetens speciella psykologstöd.

Läs mer: Kemisten som skapade nervgiftet: ”Vår statsledning har en historia av att ljuga”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.