Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Expedition ska lösa mysteriet kring Amelia Earhart

En ny expedition ska försöka lösa det 75 år gamla mysteriet kring flygpionjären Amelia Earharts försvinnande. Med miniubåtar och sonar ska forskarna söka av havsbotten kring en atoll i Stillahavsnationen Kiribati.

Ledtrådar pekar mot att det var där Earharts flygplan kraschade under hennes försök att bli den första att flyga jorden runt längs med ekvatorn.

Earharts försvinnande i Stilla Havet 1937 har länge gäckat forskare och skattletare. Hennes tvåmotoriga Lockheed Electra försvann spårlöst.

Nu sjösätter en stiftelse en påkostad expedition som ska kartlägga området kring ön Nikumaroro i Stilla Havet.

Forskningsgruppen, som letat svar kring Earharts försvinnande i 24 år, har med sig avancerad sonarutrustning och miniubåtar med kameror. Med på fartyget som lämnade Hawaii på tisdagen är också den grupp tekniker som hittade svarta lådan tillhörande Air France-planet som störtade i Atlanten 2009.

"Det här är den teknologi för djuphavssökning som vi alltid velat använda men inte haft råd med tidigare", skriver arrangörerna på sin hemsida.

Earharts försvinnande har varit föremål för många spekulationer och konspirationsteorier. Det har ryktats om allt från att hon blev tillfångatagen av japansk militär som amerikansk spion till att hon i själva verket överlevde kraschen och levde i USA under falsk identitet.

Skälet till att expeditionen fokuserar på den lilla obebodda atollen Nikumaroro är att föremål har upptäckts där som kan kopplas till Earhart. Tidigare expeditioner har hittat en burk handkräm från 30-talet, en fickkniv och benbitar.

Även om forskarna ser dessa saker som starka indicier har det inte gått att bekräfta att de faktiskt tillhörde Earhart och hennes navigatör Fred Noonan. Målet är nu att hitta rester av Earharts flygplan.

– Allmänheten vill se bevis för att detta är platsen där Amelia Earharts resa tog slut, säger Richard Gillespie som leder expeditionen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.