Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Expert: Akuta situationen med risk för krig i Libanon över

Premiärminister Saad Hariri framträder i den familjeägda tv-stationen Future TV.
Premiärminister Saad Hariri framträder i den familjeägda tv-stationen Future TV. Foto: AFP

Libanons premiärminister Saad Hariri skrev på tisdagen ett inlägg på Twitter om att han inom två dagar kommer att återvända till Libanon. 

– Den akuta situation vi hade under en vecka där ett krig var möjligt är över, säger analytikern Yezid Sayigh vid Carngieinstitutet.

– Den akuta situation vi hade under en vecka där ett krig var möjligt är över, säger analytikern Yezid Sayigh vid Carngieinstitutet.

Frågan på allas läppar i Libanon: Vad händer när deras Saudibackade premiärminister Saad Hariri återvänder från Saudiarabien?

– Krisen för Libanon är inte över men den är pausad. Mycket hänger på vad president Aoun säger till premiärminister Saad Hariri när de träffas, säger Imad Salamey som är professor på Lebanese American University i Beirut. 

Det har i dag, onsdag, gått tolv dagar sedan Saad Hariri – under ett besök i Saudiarabiens huvudstad Riyadh – överraskande meddelade att han avgår. Det började omedelbart spekuleras om risken för både ett regionalt krig mellan sunnimuslimska Saudiarabien och shiamuslimska Iran, och ett inbördeskrig i Libanon. 

I Libanon slogs det fast att Saad Hariri var kidnappad av Saudiarabien, något kungadömet förnekade. I söndags ställde premiärministern upp på sin första intervju sedan han lämnat Libanon. Det har spekulerats i att han satts i husarrest i Saudiarabien, men Hariri sade sig vara en fri man och berättade att han snart skulle återvända till Libanon. Hariri öppnade också för att stanna kvar i den sköra regeringskoalitionen med Hizbollah, en shiamuslimsk rörelse backad av Iran, om koalitionen håller en mer neutral linje i exempelvis kriget i Jemen. 

Premiärministern kommer – när han återvänt till Libanon – att först åka till president Aoun för ett möte, tror professor Imad Salamey. 

Den kristne general Aoun ses ofta som allierad med Hizbollah men pressas nu att inta en annan position. Bland annat har den libanesiske kardinalen Bechara el-Rai varit en av få som fått träffa Hariri i Riyadh.

– Han kommer att överlämna ett brev från Hariri till Aoun i vilka Hariri ställer en del ultimatum för att han ska stanna i landet och den libanesiska regeringen kvarstå. Vilka krav som ställs vet vi inte, men rimligen något om Aoun relation till Hizbollah, säger Imad Salamey.

Om de tvåinte kommer överens och Hariri väljer att formellt lämna in sin avskedsansökan, ska parlamentet tillkallas och utse en ny premiärminister som sedan får bilda en ny regering. 

– Då riskerar Libanon gå in i en allvarligare politisk kris. Men bollen är just nu hos presidenten, säger Imad Salamey.

Erik Ohlsson: Därför är stora Saudiarabien i konflikt med lilla Libanon

Den politiska analytikern Kamel Wazne tror att Saudiarabien kommer fortsätta att försöka kontrollera situationen i Libanon. Att Hariri åker hem, ändrar inte det.  

– Kriget mot IS är nästan över och det har gjort Saudiarabien oroliga för Hizbollahs starka position. Deras agerande under den senaste veckan har varit för att se om Hariri kan fortsätta vara deras vapendragare, eller om de behöver tillsätta någon annan. De sätter hårt mot hårt. 

Kamel Wazne menar att Saudiarabien inte förstått att den libanesiska befolkningen mognat och istället för att splittras har de enats bakom Hariri. I Saudiarabien har de fått en gemensam fiende. 

– Även de som vanligtvis är emot honom är nu med honom. 

Han säger att det är omöjligt att förutspå vad som sker den närmaste tiden. 

– Premiärministrar brukar inte säga upp sig från ett annat land. Så vi vet inte vad som väntar. När han kommer till Libanon är han fri att välja om han vill stanna eller gå. 

Saudiarabiens taktik att pressa Hariri för att skapa kaos i Libanon har inte lyckats.


Analytikern Yezid Sayigh vid Carnegieinstitutet säger att mycket av ansvaret nu ligger på kristne president Aoun och de kristna politiska grupperna i Libanon. Han tror att Saudiarabien kommer att försöka bättra på sina relationer med dem, så att de alla i framtiden stöttar Hariri istället för Hizbollah. 

– Saudiarabiens taktik att pressa Hariri för att skapa kaos i Libanon har inte lyckats. Nu verkar de backa och försöker skapa en allians med de kristna. 

Men han tror att den värsta krisen är över. 

– Den akuta situation vid hade under en vecka där ett krig var möjligt är över. Kommande månader kommer i stället handla om politik och påverka ekonomiskt men jag tror inte att det bli krig, säger han. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.