Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Expert: Anfallet får liten effekt på Syrienkriget

Västmakternas planerade distansattack mot militära anläggningar i Syrien riskerar att få liten effekt. Det menar säkerhetspolitiska experten Mike Winnerstig vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

– Min prognos är att Assad kommer sitta kvar länge och att inbördeskriget också kommer att pågå länge, oavsett om det blir en attack eller inte, säger han.

USA, Storbritannien och Frankrike har höjt tonläget mot Assad-regimen och planerar att genomföra en missilattack inom två veckor, om man får belägg för att regimen låg bakom den kemiska vapenattacken på civila. Och allt fler länder ställer sig bakom ett militärt ingripande.

Enligt Mike Winnerstig kommer anfallet troligen att genomföras med fjärrstyrda missiler, via flyganfall och liknande som riktas mot kvalificerade militära anläggningar i landet, till exempel flygplan, flygfält, ledningscentraler, militärinstallationer.

– Man försöker få väck system som påverkar regimens militära förmåga att leda kvalificerad strid, säger han.

Nästa steg skulle kunna var att införa en flygförbudszon så att Syrien inte kommer upp med några plan i luften, vilket försvårar nya kemiska vapenattacker.

Syftet med ingripandet är öka trycket på Assad-regimen, vilket enligt Mike Winnerstig kan lyckas mer eller mindre bra beroende på vad man vill åstadkomma. På kort sikt kan det försvaga regimens militära kapacitet, däremot lär det inte får någon märkbar effekt på lång sikt. Eller på marktrupperna.

– Mindre kvalificerade mål är oberörda av ett anfall från långt håll, då måste man gå in med marktrupper, säger han.

Väst, och då framför allt USA, har tidigare hotat Syrien med olika slag av vedergällning utan att det har hänt något. Senast för två veckor sedan sade president Obama att man skulle sluta skicka vapen.

Men det nya militära hotet kan ändå uppfattas som ett sätt att visa handlingskraft, och att man tydligt tar ställning mot regimen.

– Man visar att man vågar, törs och kan även om man inte tänker göra något. Hittills har Asssad inte trott det.

Det som talar för att västmakterna genomför den planerade raiden mot Syrien är bland annat att kraven handling från Obamaadministrationen i Syrienkonflikten har ökat på hemmaplan.

– I USA har det drivits en diskussion i Washington där man menar att ”nu är det nog”. Nu måste vi agera och det kan man göra genom att anfalla genom fjärrverkande vapen, säger Mike Winnerstig.

En annan faktor är att USA:s nytillträdda FN-ambassadör Samantha Power kan trycka på för en intervention för att stoppa folkmordet.

Relationen mellan USA och Ryssland tror inte Mike Winnerstig kommer att påverkas av en attack. Den är redan så usel den kan bli, i synnerhet efter Snowden-affären. Däremot ger det Ryssland en möjlighet att få en roll i världspolitiken som påminner om den Sovjet hade som motvikt till USA under kalla kriget. Ett anfall från väst kan dessutom ge ryssarna incitament att skicka ner mer vapen till Syrien.

– Då kan det bli en väldigt spänd situation, säger Mike Winnerstig.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.