Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Expert: Breiviks tårar uttryck för narcissism

Anders Behring Breivik rörde knappt en min när morden han begått radades upp av åklagaren. Tårarna kom när hans egen propagandafilm visades. Ett uttryck för narcissism, extrem självupptagenhet, anser experter.

Breiviks inledningsvis oberörda attityd ligger helt i linje med den typ av gärningsman han är anser Marianne Kristiansson, som är chefsöverläkare vid rättspsykiatriska kliniken i Huddinge.

– Han lider av en grav empatistörning. Däremot tror jag inte att han lider av någon psykisk sjukdom; han är för välorganiserad för det, säger Kristiansson.

Att gråten kom först när Breiviks egen film visades tolkar hon som ett utslag av hans extrema självupptagenhet.

– Det är typiskt att han blev rörd över att se vad han själv hade åstadkommit.

Den norske rättspsykiatern Henning Väröy säger i en intervju med VG på nätet att Breivik verkar kontrollerad och inte särskilt berörd av anklagelserna. Även Väröy tolkar Breiviks beteende som ett utslag av den narcissism som den senaste rättspsykiatriska undersökningen sköt in sig på.

Per Durling är brottmålsadvokat sedan 30 år och har försvarat många grova våldsbrottslingar. Han tycker Breiviks attityd är typisk.

– Det är normalt att misstänkta har ett nollställt ansiktsuttryck, som kan tolkas som nonchalans eller stöddighet. Men de är ju väldigt pressade av situationen och den synbara oberördheten blir ett försvar, säger Durling.

Det är ovanligt med känsloreaktioner även när advokaten är ensam med sin klient.

– Jag tror att reaktionerna kommer på natten när de är i sin ensamhet — om de över huvud taget kommer. Sorgen får framför allt inte synas, säger Durling.

Advokat Peter Althin anser att det är farligt om domstolen drar slutsatser av vilken attityd en misstänkt visar upp i rättssalen.

– Man ska nog inte lägga något i det. Hur ska man se ut i en sådan situation? Det som ser ut som känslokyla kan i själva verket vara stor nervositet. Jag hade en klient en gång som skrattade av nervositet och fick tillsägelse av domaren som tolkade det som att han hade roligt, säger Althin.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.