Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Expert: Dådet kan gynna Erdogan

Ett flertal aktörer har intresse av att skada Turkiet. Men oavsett vilken grupp som visar sig ligga bakom bomdådet i hjärtat av Ankara, kan massmordet gynna president Recep Tayyip Erdogan, säger Turkietexperten Paul Levin.

Turkiet har skakats av ett flertal attentat det senaste året. Några av dem har Islamiska staten (IS) tagit på sig, andra har utförts av prokurdiska grupper.

– Turkiet befinner sig i något slags flerfrontskrig, via proxy mot al-Assadregimen (i Syrien) och mot IS i viss utsträckning. Och i alla högsta grad mot PKK, säger Paul Levin, chef för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet, till TT.

Han säger det vinns flera aktörer med intresse av att skada Turkiet, men att tidigare attacker politiskt har gynnat president Erdogans parti AKP.

– Man har ställt sig bakom den starke mannen i en tid av osäkerhet och våldsamhet. Konservativa, kurdiska röster och nationalistiska turkiska röster har gått från alternativen till regeringspartiet.

Till skillnad från det senaste bombdådet i Ankara, som en utbrytargrupp från PKK tagit på sig, riktade sig kvällens dåd mot civilsamhället.

– Det här en hemsk attack i det att det verkligen är hjärtat av Ankara. Den tidigare attacken skiljer sig genom att den var riktad mot ett område med myndighetsbyggnader och militära byggnader.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.