Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-17 00:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/expert-darfor-har-nordkorea-och-usa-vitt-skilda-strategier/

Världen

Expert: Därför har Nordkorea och USA vitt skilda strategier

Bild 1 av 2 Kim Jong-Un.
Foto: Dmitry Azarov/Kommersant/Polaris
Bild 2 av 2 Donald Trump vill kapitalisera på kärnvapensamtalen inför det kommande presidentvalet.
Foto: Andrew Caballero-Reynolds/AFP

Nordkorea gick till hårt angrepp och skyllde sammanbrottet i kärnvapenförhandlingarna på USA – som hävdade att man haft ”bra samtal”. 

De motstridiga kommentarerna bottnar i vitt skilda strategier, menar forskaren Niklas Swanström.

– Kim Jong-Un vill ge sken av att han gjort allt han kan medan Trump vill visa vilken lysande statsman han är.

Helgens kärnvapensamtal i Villa Elfvik Strand på Lidingö i Stockholm slutade med att förhandlingarna bröt samman efter drygt åtta timmars överläggningar.

Strax efteråt gick Nordkorea till hårt angrepp mot USA på en presskonferens och sade sig vara besvikna över att motparten inte hade tagit med sig något till förhandlingsbordet. USA gav en helt annan bild och menade att Nordkoreas kommentarer inte återspeglade andan i förhandlingarna – i stället hävdade man att de hade haft ”bra samtal”.

Enligt Nordkoreakännaren Niklas Swanström, chef för tankesmedjan Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik, speglar de motstridiga uttalandena ländernas olika strategier.

– För Nordkorea är det en klassisk taktik att vara tuff och kompromisslös i sina förhandlingar. Man skyller till hundra procent på USA och säger att det nu är upp till dem att komma med något som representerar förhandlingsläget, säger han och menar att ledaren Kim Jong-Un vill kunna säga att han har gjort allt som står i hans makt för att komma överens. 

USA är å sin sida intresserad av att framstå som optimistiskt, att visa på man gör framsteg och att förhandlingarna kommer att fortsätta. Orsaken är att Donald Trump inte vill ha instabilitet inför nästa års presidentval.

– Han ser samtalen som en dialog han vill hålla vid liv för att visa vilken lysande statsman han är, något som han kan kapitalisera på inför valet.

Nordkorea har satt en tydlig tidsgräns och vill se konkreta resultat innan årsskiftet. Det landet hoppas på är ekonomiska sanktionslättnader – i utbyte kan man möjligtvis tänka sig att fortsätta frysa kärnvapentesterna, menar Niklas Swanström. Samtidigt ser han det som ganska orealistiskt att USA – och FN – skulle gå med på detta eftersom det skulle innebära att omvärlden mer eller mindre erkänner Nordkorea som kärnvapenstat. 

Även om USA lättar på sina sanktioner så är de amerikanska sanktionerna mindre viktiga än FN:s, eftersom USA ändå inte handlar med Nordkorea. 

Han menar att parterna står långt ifrån varandra. 

– Jag är inte jätteförvånad att det blev så här, däremot är jag kanske lite förvånad att det inte kom ut något av mötet. 

Han tror att båda parterna kraftigt har övertolkat sina förhandlingslägen.

– Nordkoreanerna trodde nog att deras utveckling av nya kärnvapensystem skulle vara representerade i förhandlingarna, att USA skulle vara villiga att kompromissa mer. De har kommit ganska långt i sin militära utveckling samtidigt som de har stöd av Kina och Ryssland. 

USA gjorde å sin sida tolkningen att Nordkorea var i större behov av någon form av lösning på sanktionsfrågan, menar han.

Frågan är vad som händer framöver. Nordkorea har som sagt redan fryst sina kärnvapentester, men om man inte lyckas nå fram till en uppgörelse innan årsskiftet blir situationen en annan.

– Då är det ganska sannolikt att vi ser nya kärnvapentester tidigt i början på nästa år.

Läs mer: 

Nordkorea efter samtalen: USA har på sig till årsskiftet 

Nordkorea: Förhandlingarna med USA har avbrutits 

Samtal om Nordkoreas kärnvapen igång i Sverige