Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Expert: Det rör sig nu om två folkrättsbrott

Ove Bring.
Ove Bring. Foto: Emma Eriksson

Attacken mot Syrien strider mot folkrätten, men kommer inte leda till någon reaktion från FN. Det menar folkrättsjuristen Ove Bring. 

– Man vet på förhand att FN:s säkerhetsråd inte är enigt, vare sig om attacken eller om möjliga motreaktioner, säger han till DN. 

Med över hundra missiler attackerade USA, Frankrike och Storbritannien mål i Syrien under natten till lördag

Efter attacken gick Ryssland ut och sa att de kommer begära ett krismöte i FN:s säkerhetsråd

Men trots att det är klart att det rör sig om ett folkrättsbrott väntar inga motreaktioner från FN, menar Ove Bring, professor i internationell rätt. 

Läs mer: Flera höga smällar har hörts i Damaskus  

Syriens användande av kemvapen är något som enligt FN-stadgan skulle kunna motivera att FN tog till åtgärder. Kemvapenanvändning är även det ett folkrättsbrott och strider mot fred och säkerhet.

Ove Bring säger att det var politiskt viktigt för USA att få med sig flera länder på aktionen. 

– Det ger ett sken av att agerande kommer från en del av det internationella samfundet. Det är viktigt för USA att det inte framstår som att de agerar världspolis, säger han. 

USA:s president Donald Trump höll ett direktsänt tal under natten till lördag, där han meddelade att han beordrat en militär aktion mot Syrien ihop med Frankrike och Storbritannien.

Kort därefter deklarerade även Frankrikes president Emmanuel Macron och Storbritanniens premiärminister Theresa May att man gått till angrepp i Syrien.

Läs mer: May: Anfallet sänder en tydlig signal till regimen 

Utrikesminister Margot Wallström uttryckte sin skepsis mot en attack som den som nu skett under fredagen. I en intervju sa hon att hon inte förstår hur ”ett folkrättsbrott kan lösas genom att man begår ännu ett folkrättsbrott”. 

– Även om man har försökt att neutralisera agerandet så är det många som inte stödjer den här attacken. Wallströms bild delas av flera av EU:s ledare, säger Ove Bring. 

Det finns en risk att Ryssland och Syrien nu kommer att använda nattens attack som ett argument för att försvara sina egna ageranden, menar Ove Bring. Ett sådant resonemang kommer dock inte få något större genomslag, säger han. 

Läs mer: Anna-Lena Laurén: Det ryska svaret blir hårt – men inte militärt 

– Ett folkrättsbrott är ett folkrättsbrott och det kan inte legitimeras av staters ageranden. 

Ove Bring tror att Ryssland kan känna att lördagsnattens händelser kräver att de kommer med en motreaktion. Men vad attacken kommer få för konsekvenser kommer att klarna först efter att FN:s säkerhetsråd hållit sitt krismöte, säger han. 

Jan Hallenberg, forskningsledare vid Utrikespolitiska institutet, menar att USA har undvikit ännu större attacker för att minimera risken för att Ryssland ska slå tillbaka.

– Den här attacken var liksom dubbelt så stor som förra gången men inte så stor att den riskerar att Ryssland går till direkt motattack. Militärt är det slut, men det kommer bli fruktansvärda diplomatiska diskussioner, säger han till TT. 

Han menar att Donald Trump aldrig tidigare har utmanat Rysslands president Vladimir Putin så tydligt som han nu gjort. Men pekar också på att samarbetet med Storbritannien och Frankrike minskar risken för ett ryskt motangrepp. 

– Det här ska inte vara en direkt amerikansk utmaning mot Ryssland och ryska intressen, utan det ska vara en internationell, fördömande bestraffning av ett oacceptabelt beteende, där USA inte agerar ensamt. Det minskar också risken för direktkonfrontationer mellan Washington och Moskva, säger Jan Hallenberg till TT. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.