Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Expert: Läget i Centralasien har förvärrats

Foto: Victor Drachev / AFP
De centralasiatiska länderna vacklar fortfarande efter Sovjetregimens fall. Korruptionen är utbredd och försvårar arbetet för förändring. Men det finns tankar om demokrati och ett fritt samhälle, enligt Johan Engvall, statsvetare vid Uppsala universitet och ISDP, Institute for Security Development Policy.

– Läget har förvärrats i regionen det senaste året och det finns spänningar mellan länderna. När det uppstår instabilitet på ett ställe får det följder även i andra delar av regionen, säger Johan Engvall.

Instabiliteten är inget som har uppstått nyligen. Ända sedan forna Sovjet gav länderna självständighet har de brottats med svåra ekonomiska problem och stått på ostadiga ben.

– Det internationella samfundet är bra på att agera när det händer något, men inte lika bra på att förutse och förebygga kriser i problemområden, säger Mark Rhinard, forskare vid Utrikespolitiska institutet.

Omvärlden har sitt fokus på andra håll i regionen och de centralasiatiska länderna får idag ingen direkt politisk uppmärksamhet, enligt Mark Rhinard.

Korruption och organiserad brottslighet är två stora problem i Centralasien. Länderna utgör transitleder för den omfattande narkotikahandeln där Afghanistan spelar en stor roll.

– Eftersom länderna har så tunn budget i övrigt har den illegala handeln kommit att utgöra en stor andel av deras ekonomier, säger Johan Engvall.

Korruption och kriminalitet har stor inverkan på både samhället och det politiska läget.

Länderna fick stort stöd under Sovjetregimen, bland annat skedde en omfattande utbildningssatsning då läs- och skrivkunnigheten gick från några få procent till nära hundra. Men i och med Sovjetregimens fall skedde en tillbakagång i länderna. Stora delar av den politiska eliten och de högutbildade lämnade sina länder.

Kvar i dag finns försvagade institutioner och ekonomier. De bergiga länderna har få naturtillgångar att tala om och det har bland annat lett till att stora delar av befolkningen tvingas arbeta utomlands.

– Alla de grundläggande delarna behövs, lagordning, säkerhet, infrastruktur, utbildning och hälsa. Det är bara svårt att få till stånd en förändring så länge korruptionen är så pass utbredd, säger Johan Engvall.

Han menar att det finns tankar om demokrati och ett fritt samhälle i regionen, men att utvecklingen snarast gått bakåt den senaste tiden. Att Sida lämnar sitt arbete på plats tycker han är olycklig tajming.

– Man ska inte överdriva vår möjlighet till påverkan men det finns stora behov i de här länderna och Sida har kunnat bidra med bra, konkreta projekt. Att de försvinner är synd, framför allt på lokal nivå.

Kort fakta: Centralasien

Benämningen på den ekonomiska zon i Sovjetunionen som på ryska kallades Mellanasien och bestod av sovjetrepublikerna Kirgizistan, Tadzjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan samt den sydöstliga delen av Kazakstan.

Kirgizistan: 198 500 km2, 5,3 miljoner invånare (2009). Huvudstad är Bisjkek (945 900 invånare, 2009).

Kazakstan: 2,7 miljoner km2, 15,9 miljoner invånare (2009. Huvudstad är Astana (407 900 invånare, 2010).

Uzbekistan: 447 400 km2, 27,2 miljoner invånare (2008). Huvudstad är Tasjkent (2,1 miljoner invånare, 2008).

Tadzjikistan: 143 100 km2, 7,3 miljoner invånare (2008). Huvudstad är Dusjanbe (573 100 invånare, 2008).

Turkmenistan: 488 000 km2, 5,2 miljoner invånare (2008). Huvudstad är Asjchabad (891 900 invånare, 2008).

Källa: NE

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.