Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Expert: Militären försöker stoppa Mugabes fru från att ta över

02:13. Mugabe uppges vara fängslad och militären ska ha tagit kontroll över Zimbabwe. Men i ett livesänt tal förnekar militärenatt det rör sig om en kupp. Mugabe och hans familj uppges ”vara i säkerhet”.

Det som händer i Zimbabwe är ingen militärkupp i vanlig mening eftersom militären inte är intresserad av att ta över styrningen av landet. Det handlar om att hindra den yngre generationen kring presidentens fru från att ta över, enligt Afrikaexperten Henning Melber.

Den nuvarande presidenten Robert Mugabe och hans familj uppges vara i säkerhet. Det sade i alla fall generalmajoren Sibusiso Moyo i den statliga tv:n efter att militären tagit över sändningarna.

Läs även: Uppgifter: militären har gripit Mugabe

– Så fort vi har nått vårt mål förutsätter vi att situationen går tillbaka till det normala, sade han i uttalandet.

Henning Melber är professor i statsvetenskap på universitetet i Kapstaden och knuten till Nordiska Afrikainstitutet i Uppsala.

Enligt honom handlar det om att militären vill förhindra att makten lämnas över till det yngre nätverket runt den 93-årige presidentens fru, Grace Mugabe. Hon är 40 år yngre än sin make och ses inte med blida ögon av det äldre mer konservativa gardet.

– Militären är inte intresserad av att ta över. Det enda den vill är att ha kvar den gamla kontrollen över landet och militären. Det handlar alltså om att föra tillbaka makt till dem som har börjat tappa den.

Förra veckan sparkade Robert Mugabe sin vicepresident Emerson Mnangagwa som även lämnade landet. Han var enligt Henning Melber en lojal politiker som jobbat nära Mugabe och militären i över 40 år.

Han var också militärens favorit och den som man hade tänkt låta ta över styret över landet efter Mugabe, som är 93 år och visar allt fler tecken på att han inte kommer att orka länge till.

Den som har regisserat sparkandet av den förre vicepresidenten sägs vara presidentens fru Grace Mugabe. Syftet skulle vara att hon själv ser sig som efterträdare till sin make. 

Allt har också pekat på att hon väntas bli utsedd till ny vice president på regeringspartiet Zanu-PF:s kongress om en månad.

– Mycket tyder på att Mugabe var beredd att installera sin fru i ett försök att skapa en sorts familjedynasti. Men det gamla gardet i landet är alltså inte intresserat av att acceptera henne som ledare, säger Henning Melber.

Det som har beskrivits som en militärkupp har inte varit särskilt dramatiskt, menar han.

– Det har varit väldigt få skott som hörts och inget som indikerar att det har krävts någon strid.

Landets finansminister Ignatius Chombo har enligt militären frihetsberövats med motiveringen att man inte vill att ”kriminella” element ska ta över styret av landet.

Han har varit en ledande medlem i den så kallade G40-fraktionen i det styrande partiet Zanu-PF, som leds av Mugabes hustru Grace.

– Även gripandet av finansministern tyder på att militären är rädd för att förlora sin makt. För att säkra den så vill man ha någon likasinnad, från det gamla gardet, i ledningen.

Vem skulle det vara?

– Allt talar för att det är vicepresidenten Emerson Mnangagwa som avsattes av Mugabe förra veckan. Det verkar vara mer än ett rykte, att det är han som militären vill ha tillbaka. Han har varit i nära samarbete med militären, som Mugabe själv, säger Henning Melber.

– Det finns mycket som tyder på att han ska hålla samtal med Mugabe i dag, onsdag.

Hur länge militären ska hålla Robert Mugabe och hans familj frihetsberövad är det ingen som vet. Men Henning Melber tror att det kan röra sig om veckor eller månader.

– Sedan kan det bli en ”mjuk” övergång när ämbetet lämnas över till vicepresidenten. Men det är för tidigt för att man ska kunna dra några säkra slutsatser.

Mugabe visade sig vara redo att stiga av sin post redan för tio år sedan i valet 2008. Han uttryckte då bestörtning över att ha fått så få röster och deklarerade att han var redo att lämna över ämbetet.

– Men redan den gången sa militären att han inte fick lämna över. Därför är det som händer nu egentligen inte särskilt överraskande. Militären har alltid funnits där i bakgrunden, och nu vill man hindra den yngre generationen runt Grace Mugabe att stiga fram.

Dels för att hon inte har visat sig lika beredd att samarbeta med militären. Dels för att hon är född i Sydafrika och har dubbelt medborgarskap. Det gamla styret ser henne som en ovärdig utböling i Zimbabwes politiska liv, inte minst för att hon är så mycket yngre än sin make och för att hon är kvinna, enligt Henning Melber.

– Det ligger henne i fatet i de konservativa kretsar som har ett starkt grepp om landet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.