Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-18 01:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/expert-motet-pa-lidingo-kan-bli-avgorande-for-nordkorea-och-usa/

Världen

Expert: Mötet på Lidingö kan bli avgörande för Nordkorea och USA

Bild 1 av 2 Nordkoreas delegation på väg in på Nordkoreas ambassad efter lördagens möte.
Foto: Nicklas Thegerstrom
Bild 2 av 2 Medieuppbåd på Lidingö på lördagen.
Foto: Nicklas Thegerström

Nordkorea har mer eller mindre satt en tidsfrist om att nå en kärnvapenuppgörelse med USA innan årets slut. Därför stod mycket på spel när parterna träffades i Stockholm på lördagen – men det slutade med att förhandlingarna bröt samman. 

– Det finns risk för att det här mötet blir avgörande, säger Jerker Hellström, säkerhetspolitisk analytiker på FOI.

Infarten till konferensanläggningen Villa Elfvik Strand på Lidingö hade spärrats av. Polisen bevakade noga så att inga obehöriga fordon körde in till byggnaden där USA:s särskilda sändebud för Nordkorea, Stephen Biegun höll samtal om kärnvapennedrustning med Nordkoreas representant Kim Myong-Gil på lördagen.

Men strax efter klockan 19 meddelade Kim Myong-Gil att förhandlingarna hade avbrutits, och sade sig vara besviken på att USA inte hade tagit med sig något till förhandlingsbordet. 

Innan beskedet trodde Jerker Hellström, säkerhetspolitisk analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, att de båda förhandlarna hade möjlighet att åstadkomma en uppgörelse – men nu tror han inte att det kommer att hända.

– Om inte något händer under natten tror jag det blir väldigt svårt att få till ett nytt samtal mellan Stephen Biegun och Kim Myong-Gil. Någon av sidorna måste komma med ett bättre bud och enligt nordkoreanerna är det USA, säger han. 

Nordkorea har i princip satt en tidsfrist för att få någon form av eftergifter från USA innan året är slut. Landet hoppas på ekonomiska sanktionslättnader, både från USA och FN, i utbyte mot att de lägger delar av sitt kärnvapenprogram i malpåse.

Enligt Jerker Hellström kan mötet i Stockholm vara avgörande efter 16 månaders förhandlingar mellan länderna, som startade med toppmötet i Singapore förra året. Så sent som i somras träffades Donald Trump och Kim Jong-un i den demilitariserade zonen i gränsområdet mellan Nordkorea och Sydkorea. Helgens samtal på tjänstemannanivå skulle kunna ligga till grund för en uppgörelse om de båda ledarna träffas igen under hösten.

– Det är trots allt så att chefsförhandlarna inte träffas så ofta, och om de ska åstadkomma de framsteg som Nordkorea kräver i år har de inte mycket tid kvar.

Förhandlarna är väl lämpade för uppgiften, menar han. 

– Kim Myong-Gil har tidigare representerat Nordkorea i FN. Han talar engelska, har haft mycket att göra med amerikanska diplomater och har stor förståelse för sin motpart. Jag tror att han är väldigt mån om att göra framsteg i de här förhandlingarna, säger Jerker Hellström.

Stephen Biegun har också varit med ett tag i de här sammanhangen.

– Jag tror att han tas på allvar av nordkoreanerna.

Men till syvende och sist hänger allt på vad USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-un bestämmer sig för. Den förstnämnde är även beroende av vad den amerikanska kongressen tycker.

Anledningen till att mötet hålls i Sverige är sannolikt för att det uppfattas som någorlunda neutral mark. Sverige har goda relationer med både USA och Nordkorea, bland annat har svenska ambassaden i Pyongyang skyddsmaktsuppdrag för USA:s räkning. 

Om mötet inte återupptas på söndagen tror Hellström det blir svårt att få till en uppgörelse i år. 

– Det är lite nu eller aldrig. Om det inte sker innebär det att vi kommer att få se fortsätta provokationer från Nordkorea nästa år som destabiliserar regionen. 

Man kan också vänta sig en ny punkt på agendan mellan USA och Kina. 

– Då kommer samtalen även att omfatta Nordkorea, inte som nu främst teknologi och handel.

Läs också: Obetalda Volvobilar en av orsakerna till att Nordkorea har förtroende för Sverige 

Om man ändå lyckas komma överens tror Hellström att det kan bli tal om ytterst små steg framåt, att USA häver någon typ av ekonomiska sanktioner mot Nordkorea.

– Det kan handla om att tillåta viss export, man har talat om kol och textilier. I utbyte skulle Nordkorea kunna stoppa delar av arbetet som man bedriver vid Yongbyon-anläggningen, där man ägnar sig åt urananrikning.

I det långa loppet vill Nordkorea ha ett officiellt diplomatiskt erkännande, vilket skulle innebära att man öppnar ambassader i varandras länder, medan USA vill att Nordkorea ska skrota hela kärnvapenprogrammet.

Enligt Hellström handlar mötet i Stockholm bara om kärnvapen och omfattar inte ballistiska robotar.

– Det är tydligt att Trump inte bryr sig om kortdistansrobotar. Så länge de inte hotar det amerikanska fastlandet är de mer eller mindre acceptabla, vilket är ett problem för Sydkorea och Japan.

Läs mer: 

Sveriges okända roll i spelet om Nordkorea 

Nordkorea: Förhandlingarna med USA har avbrutits