Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Expert: Nordkorea förbereder robot från ubåt

President Donald Trump, med utrikesminister Rex Tillerson i bakgrunden.
President Donald Trump, med utrikesminister Rex Tillerson i bakgrunden.

Donald Trump fortsätter att skicka skarpa varningar mot Nordkorea.

Samtidigt säger en expert att diktaturen ser ut att förbereda ett nytt robottest, från en ubåt.

Satellitbilder indikerar att det slutna landet förbereder en uppskjutning av en ballistisk robot från en ubåt, hävdar Nordkoreaexperten Joseph Bermudez.

– Bilderna avslöjar att Nordkorea kan ha ökat farten kring att utveckla den havsbaserade delen av sitt robotsystem, säger han.

Nordkorea sköt upp en robot från en ubåt i fjol, vilket beskrevs som en teknisk milstolpe. Den flög femtio mil, i riktning mot Japan.

En vidareutveckling av ubåtsuppskjutningar skulle ta hotet från Nordkorea till en ny nivå, eftersom räckvidden för en robot med kärnstridsspets skulle bli så mycket större. Dessutom skulle landet ha ett andra alternativ för uppskjutningar om militärbaserna förstördes.

USA:s president Donald Trump har flera dagar i följd kommit med allt skarpare hot mot den nordkoreanska regimen.

”Militära lösningar är nu på plats, redo att avfyras, om Nordkorea skulle agera oklokt. Förhoppningsvis väljer Kim Jong-Un en annan väg!”, twittrade han på fredagen.

Trump kommer under natten att tala i telefon med Kinas president Xi Jinping för att diskutera Nordkorea.

– Förhoppningsvis löser det sig. Ingen uppskattar en fredlig lösning mer än president Trump, säger Trump.

Kina har historiskt stått nära Nordkorea men röstade nyligen för nya FN-sanktioner mot landet efter upprepade robotuppskjutningar från diktaturen.

Kina, Ryssland och Tyskland har uttryckt oro över det upptrappade ordkriget mellan Nordkorea och USA.

– Det är olyckligt att retoriken mellan Washington och Pyongyang har gått så långt. Vi hoppas och tror att det sunda förnuftet får bestämma, säger den ryske utrikesministern Sergej Lavrov.

Fakta. Upptrappat läge

Relationen mellan USA och Nordkorea är spänd efter Nordkoreas upprepade robottester. Diktaturen har på senare tid skjutit upp två långdistansrobotar med potential att nå USA. Landet får inte, enligt FN:s resolutioner, avfyra ballistiska robotar eller utföra kärnvapentester.

Nordkorea säger sig även vara mitt uppe i att göra klart en plan för att avlossa robotar mot amerikanska baser i Guam i Stilla havet. Därefter krävs bara en order från ledaren Kim Jong-Un för att planen ska sättas i verket, enligt diktaturen.

Trump har sagt att hot från diktaturen kommer att mötas med ”eld och raseri”. Han har också sagt att Nordkorea ska vara ”väldigt, väldigt nervösa”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.