Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-20 07:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/expert-norska-nynazister-starks-av-svenskar/

Världen

Expert: Norska nynazister stärks av svenskar

Poliser utanför moskén i Bærum. Foto: Terje Pedersen/TT

Norges statsminister har rätt i att de svenska nynazisterna är starkare än de norska och även deltar i norska aktioner, enligt experter. Men norska nynazister deltar också i svenska marscher. ”Så Norge bidrar till problemet”, säger Tore Bjørgo. ”Alla nordiska nynazister samarbetar”, säger Heléne Lööw.

Den norska statsministern Erna Solberg sade på måndagen att nynazisterna är mer organiserade i Sverige än i Norge och att svenska nazister opererar i Norge. Därför efterlyste hon ett samarbete mellan de båda grannländerna för att komma till rätta med problemet.

Sveriges energiminister och tidigare inrikesminister Anders Ygeman svarade att Norge borde se sig självt i spegeln först och fråga sig vad man kunde göra bättre själv.

Ygeman hänvisade till den norska regeringens samarbete med Fremskrittspartiet, vars företrädare gjort främlingsfientliga uttalanden. Han hänvisade också till de två högerextrema terrordåd som drabbat Norge.

Tore Bjørgo, professor vid polishögskolan i Norge med specialinriktning på bland annat rasism och högerextremt våld, ger Erna Solberg rätt i sak.

– När (nynazistiska) Nordiska motståndsrörelsen NMR har aktiviteter i Norge är det många svenskar med, det är inget tvivel om det. Det har polisen kunnat konstatera.

Tore Bjørgo under rättegången mot Anders Behring Breivik 2012. Foto: Heiko Junge/TT

Enligt Bjørgo består den organiserade nynazismen i Norge av kanske 30 individer, medan den samlar minst 200 i Sverige.

– Så de kan inte göra stora saker på egen hand. Då är de alltid stärkta av svenskar.

Bjuder de in svenskar?

– Ja, det gör de helt säkert. Det är ett tätt samarbete. Det är en realitet.

Tore Bjørgo uppfattar utspelet från den norska statsministern som positivt, eftersom det är uppenbart att Norge och Sverige har ett gemensamt problem. Den norska nazistledaren är bosatt i svenska Ludvika.

– Och vid nazistmarschen i Göteborg deltog flera norrmän. Så vi bidrar till problemet.

Anders Ygeman blandar ihop olika saker när han tar upp den norska regeringens koalition med Fremskrittspartiet, tycker Tore Bjørgo.

– En diskussion kring partier kan man absolut ha, men det är en annan sak.

De båda nazistfärgade terrordåden i Norge, Anders Behring Breiviks massmord 2011 och Phlip Manshaus skjutning på en moské i lördags, sticker ut. Men totalt sett hamnar Norge en bra bit under Sverige på listan över våldsdåd med högerextrema förtecken i förhållande till folkmängden, enligt Bjørgo.

– Norges huvudproblem är enskilda existenser som opererar på internet och av och till inspireras till våldshandlingar, vilket vi sett två utslag av.

Att Sverige är nynazismens starkaste fäste i Skandinavien har till stor del historiska förklaringar, menar han: Norge och Danmark ockuperades av nazisterna under andra världskriget, inte Sverige.

– I Sverige har nazismen haft en kontinuitet sedan 1930-talet. Den kontinuiteten bröts i Norge. Det är svårt att samla norska patrioter kring nazism, för det blir en självmotsägelse.

Det hindrar inte att det finns ”en massa” främlingsfientlighet och islamhat i Norge, framhåller Tore Bjørgo.

Heléne Lööw. Foto: Thomas Johansson/TT

Heléne Lööw, som forskar i Sverige på nazistiska och nationalistiska rörelser och tidigare varit chef för Forum för levande historia, menar också att Solberg är sakligt rätt ute.

– Hon har ju har rätt i det i att grupperna alltid varit starkare i Sverige. Det har historiska skäl, eftersom Norge var ockuperat.

– Å andra sidan samarbetar ju de svenska, norska, danska och finländska grupperna, det har de gjort hela tiden. Man kan tala om en nordisk variant av nationalsocialism.

Lööw är däremot tveksam till de specifika antal Bjørgen anger.

– Debatten brukar hamna i antal, och det kastas siffror mellan länderna.

– En annan parameter är ju kapacitet. Norge har haft individer med stor kapacitet. Hur bekämpar man det? Det är bland det svåraste som finns, säger Heléne Lööw.