Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-21 03:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/expert-om-klimatnodlaget-i-storbritannien-svart-att-definiera/

Världen

Expert om klimatnödläget i Storbritannien: ”Svårt att definiera”

Skolungdomar klimatstrejkar i London 15 mars. Foto: Mark Earthy

Storbritannien blev i onsdags först i världen med att utlysa ett klimatnödläge. Det är främst en symbolisk handling och inget som förbinder regeringen att agera på ett särskilt sätt.

– Det svårt att definiera vad ett nödläge är, säger Gunilla Svensson, professor vid Stockholms universitet.

Rätta artikel

Det var oppositionspartiet Labour som lade fram motionen och under onsdagen godkändes det av parlamentet. Enligt BBC sa partiledaren Jeremy Corbyn att ”det är ett stort steg framåt.” 

Förslaget ska visa det brittiska underhusets vilja i klimatfrågan men förbinder inte regeringen att agera. Förslaget godkändes utan omröstning, rapporterar BBC. 

Labours motion uppmanar regeringen att bland annat sträva efter att uppnå nollutsläpp före 2050 och att ministrarna ska redogöra för förslag så att Storbritanniens klimat kan återställas. 

Det finns ingen klar definition av vad ett klimatnödläge innebär. Men i Storbritannien är det flera städer som vill vara helt koldioxidneutrala år 2030, en del av dem har lovat att införa elbilar och bygga hållbara hem för att nå det målet. Flera städer i Storbritannien har redan utlyst ett klimatnödläge. 

Miljöaktivistgruppen Extinction Rebellion har under de senaste veckorna genomfört en rad protester och demonstrationer världen över. Utlysning av ett klimatnödläge var då en av de viktigaste frågorna. 

Gunilla Svensson är professor i meteorologi vid Stockholms universitet, hon menar att akuta åtgärder behövs på grund av klimatförändringarna. 

– Vi måste inse allvaret i situationen och vi forskare har sagt det här länge och varnat för det. Men det är andra aktörer som måste agera och politikerna måste ta ansvar. Det händer inte så mycket som det borde göra. 

Däremot är hon tveksam till vad införande av ett klimatnödläge skulle kunna bidra med. 

– Klimatförändringarna går långsamt, därför är det svårt att definiera vad ett nödläge är. Jag är inte säker på att det skulle öka förståelsen för klimatförändringarna. Om man ropar vargen för många gånger så tror folk inte på det tillslut. Det är en väldigt svår psykologisk fråga. 

Läs mer: Polisen grep över 800 klimataktivister i London