Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Expert: Svårt att bedöma uppgifterna

Uppgifterna om kemvapen i Ghouta är svåra att bedöma, enligt tidigare FN-inspektören Åke Sellström.

– Tills det är bevisat förhåller jag mig skeptisk, säger han, men räknar med att saken kommer att utredas.

Åke Sellström, tidigare chef för FN:s vapeninspektörer i Syrien, säger att det är svårt att bedöma uppgifterna om den nya kemvapenattacken. Det som talar emot att regimen ligger bakom är att man i så fall helt i onödan skulle göra sig till måltavla för internationella protester.

– Med stor kritik från världssamfundet bombar Assad och ryssarna sönder Ghouta bit för bit, och att de till den här kören också skulle lägga möjligheten att bli kritiserade för att använda kemikalier – det känns konstigt. De behöver inte det, deras taktik är redan framgångsrik, säger Sellström.

Attacken kan komma från Assads regim, men kan lika gärna ha andra förklaringar. Giftiga ämnen kan spridas på många sätt, till exempel genom markexplosioner eller rök.

– Det finns många giftiga ämnen i omlopp under stridens gång.

USA:s utrikesdepartement har meddelat att de följer situationen, och Sellström säger att attacken ger möjlighet till mer kraftfulla protester från omvärlden.

– Världssamfundet lyssnar om de påstår att förbjudna medel används, så jag tror att det här kommer att utredas på olika sätt. Antingen internt inom USA, Storbritannien och Frankrike, eller att man ber världssamfundet.

Om FN skulle utreda attacken räcker det inte med att se inspelningar eller höra vittnesmål, säger Sellström.

– Vi skulle själva behöva träffa folk och läkare och framförallt behöva prover från miljön och förgiftade personer. Nu påstås att detta skulle kunna vara klor, och den är svårare att ta prover på eftersom den dunstar fort och inte lämnar några tydliga markörer i kroppen.

Syriens kapacitet till kemvapen är låg i dag, säger Sellström, men det behövs inte mycket för att genomföra en attack.

– Det är möjligt att de kan snubbla över eller framställa någonting. Det här tål att utredas ytterligare. Det svårt att komma in i landet, men vittnen kan ju ta sig ut.

Terese Cristiansson: Ett tydligt budskap – ge up eller dö 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.