Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-03 13:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/expert-varlden-har-sex-manader-pa-sig-att-avvarja-klimatkrisen/

Världen

Expert: Världen har sex månader på sig att avvärja klimatkrisen

Inte bilden av en klimatsmart framtid.
Inte bilden av en klimatsmart framtid. Foto: Magnus Hallgren

Coronapandemin har blivit en kortsiktig vinstlott för klimatet. Men vilken riktning stimulanspaketen tar som ska återstarta länderna – om de främjar gröna initiativ eller utsläppsbovar – kan avgöra klimatet för lång tid framöver. 

Enligt energiexperter måste vägvalet tas innan årets slut.

– I år är sista chansen om vi inte vill se en koldioxidökning, säger Fatih Birol, vd för den internationella energimyndigheten International Energy Agency, IEA, till The Guardian.

På torsdagen publicerade IEA en rapport med en global plan för en grön återhämtning. Fokus låg på reformer för energiproduktion och konsumtion. Vind- och solkraft bör vara huvudalternativen tillsammans med energieffektiviseringar i byggnader och industrier samt modernisering av elnät.

Rapporten pekade också på att världen står inför ett avgörande vägskäl för hur stimulanspaket för att få igång ekonomierna igen satsas: mot miljö eller utsläppsbovar.

De hårda restriktionerna under coronapandemin har haft positiv effekt på klimatet. Koldioxidutsläppen sjönk med ett globalt genomsnitt på 17 procent i april jämfört med samma månad förra året, men har sedan ökat igen till att ligga cirka 5 procent under förra årets nivåer.

Enligt Faith Bristol finns ingen tid att förlora för att förhindra en tillbakagång. De stimulanspaket som beslutas om i år kommer fastställa riktningen för den globala ekonomin de kommande tre åren. Under den tiden måste utsläppen börja minska kraftigt och permanent, annars kommer klimatmålen att vara utom räckhåll, säger hon till The Guardian. 

– Om utsläppen börjar öka igen är det mycket svårt att se hur de ska kunna minska i framtiden. Det är därför vi uppmanar regeringarna att ha hållbara återhämtningspaket.

Majoriteten av stimulanspengarna går dock till flygbolag och den tunga industrin som genererar stora utsläpp - och utan att regeringar ställer några miljökrav. 

Coronapandemin har slagit hårt mot sysselsättningen och skapat massarbetslöshet världen över. I IEA:s analys finns framtidens jobb inom de gröna näringarna och energieffektivisering. 

Uppmaningen om en grön återhämtning globalt kommer från flera håll: experter, ekonomer, hälso- och sjukvårdspersonal, lärare, klimatkampanjer och politiker, skriver The Guardian. Och vissa regeringar är beredda att vidta åtgärder - till exempel EU:s gröna giv. Det är ett omfattande åtgärdspaket som har som mål att Europa ska vara den första klimatneutrala världsdelen 2050. 

Läs mer: Europas gröna giv ska styra mot klimatneutralt EU 2050

DN Debatt. ”Använd den gröna given till att rädda Europas ekonomi” 

Ämnen i artikeln

Klimatet
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt