Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Expert varnar för krig i Västsahara

Foto: Daniel Ochoa de Olza / AP
”Om varken FN eller EU gör en tydlig markering att Marockos agerande är oacceptabelt är risken överhängande att västsaharierna tar till vapen” säger Cecilia Asklöf vid Internationella Juristkommissionen till DN.se.

Cecilia Asklöf bevakar Västsaharakonflikten för Internationella Juristkommissionen, som har som uppgift att främja mänskliga rättigheter och rättssäkerhet i Sverige och internationellt.

– Samtalen har pågått från och till i många år och det är fortfarande svårt att se att en lösning skulle vara nära förestående. FN har visat sig vara en ineffektiv organisation i den här konflikten, säger Cecilia Asklöf.

Hon befarar att risken för krig är överhängande. Västsaharierna har rätt till självbestämmande och därmed rätt att bestämma över sin egen framtid genom en folkomröstning, enligt Cecilia Asklöf. Men efter 35 års ockupation har folkomröstningen fortfarande inte blivit av.

– Det pratas mycket om att ta till vapen bland västsaharierna nu. Framför allt bland de unga som har vuxit upp med den här konflikten och sett att den äldre generationens fredliga demonstrationer inte gett några resultat. De börjar tappa tålamodet, säger Cecilia Asklöf.

Folkomröstningen som FN fick mandat att genomföra 1991 är i dag långt borta. Flera förslag om hur valet ska genomföras har sedan 1991 lagts fram av FN, utan att någon uppgörelse har nåtts. År 2003 tycktes förhandlingarna vara nära ett genombrott. Förslaget då gick ut på att låta Västsahara bli autonomt under marockanskt styre i fem år för att sedan låta befolkningen, både marockaner och västsaharier, rösta om självständighet.

Polisario gick med på planen men inte Marocko, som angav säkerhetsskäl som anledning. Därefter har förhandlingarna stått still.

– Förenklat handlar förhandlingarna om att västsaharierna vill ha en folkomröstning med självständighet som alternativ, men att Marocko endast erbjuder Västsahara att bli en autonomi under marockanskt styre, säger Cecilia Asklöf.

I förhandlingarna deltar också Algeriet som fortfarande har en betydande roll i sammanhanget. Landet stödjer Polisario och låter de västsahariska flyktingarna bo i läger utanför staden Tindouf. Marocko och Algeriet har länge haft en spänd relation. Under Kalla kriget intog de skilda positioner; Marocko var mer västvänligt medan Algeriet höll sig mer åt öst.

– Den konflikten lever kvar. I dag har båda länderna god kontakt med väst, men det sker ingen handel mellan dem. Konflikten hindrar den demokratiska och politiska utvecklingen i hela regionen, säger Cecilia Asklöf.

Andra faktorer som motarbetar en lösning är omvärldens ekonomiska intressen och handelsavtal. EU har fått kritik för att ha ingått handelsavtal med Marocko för fiske på västsahariskt vatten. Just nu pågår omförhandlingar av dessa avtal.

– Det är främst Spanien som köper rätten av Marocko att fiska på ockuperat vatten. Det sker protestaktioner på flera håll, både organisationer och kampanjer arbetar för att uppmärksamma att fisket är olagligt.

Vad krävs för att en lösning på konflikten ska kunna nås?

– Man borde fundera över vilka handelsavtal man skulle kunna knyta med en ny regering i ett fritt Västsahara och vad det skulle kunna innebära. Kanske ökat välstånd i regionen och färre illegala immigranter till Europa? Istället för att fortsätta stödja Marocko borde man fundera på en mer konstruktiv lösning, säger Cecilia Asklöf.

DN.se har försökt nå FN:s särskilda sändebud för Västsahara, Christopher Ross, för en kommentar men fick beskedet att han inte uttalar sig under pågående förhandlingar.

Lista på hjälporganisationer

Organisationen Charity Rating listar fyra hjälporganisationer som arbetar med situationen i Västsahara:

Olof Palme Internationella Center

Palmecentret bedriver eller stödjer tre projekt med anknytning till Västsahara. Läs mer om deras arbete här.

Emmaus Björkå

Emmaus Björkå stödjer Västsaharas befolkning i flyktinglägren i Algeriet genom klädsändningar. Läs mer här.

Emmaus Stockholm

Emmaus Stockholm är fristående från Emmaus Björkå och stödjer Västsaharas befolkning i flyktinglägren i Algeriet genom klädsändningar. Läs mer här.

Föreningen Västsahara

Läs mer om Föreningen Västsahara här.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.