Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Expert varnar för ryskt hot mot Gotland

”Små gröna män” utanför en ukrainsk militärbas i Perevalnoje, söder om Simferopol, i mars 2014.
”Små gröna män” utanför en ukrainsk militärbas i Perevalnoje, söder om Simferopol, i mars 2014. Foto: Lotta Härdelin

Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S) sade på tisdagen att den misstänkta ubåtskränkningen i finskt vatten är ”ett belägg för den säkerhetspolitiska miljö vi nu har att hantera”. Samtidigt varnar Keir Giles, brittisk försvarspolitisk expert, för att Ryssland kan ingripa militärt mot Gotland inom två år.

– Jag har blivit informerad av mina medarbetare om vad som har hänt i Finland. Det här är bara ett belägg för den säkerhetspolitiska miljö vi nu har att hantera och jag har ingen anledning att ifrågasätta riktigheten i de finska besluten, säger försvarsminister Peter Hultqvist.

Riksdagens försvarsutskott höll en öppen hearing på tisdagen där överbefälhavare Sverker Göransson riktade kritik mot att Sveriges försvarsbudget ligger lägre än övriga nordiska länder. Samtidigt sade han sig vara tveksam till stationeringen av permanent trupp på Gotland.

Keir Giles, en ledande Rysslands- och försvarsexpert och vid den brittiska tankesmedjan Chatham House, säger dock till DN att hotbilden mot Gotland inte ska underskattas.

– Jag vet inte hur den försvarspolitiska debatten i Sverige ser ut, men i internationella sammanhang finns det i dag en betydligt större medvetenhet om att Ryssland är fullt kapabelt att göra saker som för västmakterna ibland kan förefalla strategiskt otänkbart. Ett scenario som många militäranalytiker tar på största allvar i dag är en rysk intervention på Gotland, som ett första steg i en militär operation mot de baltiska staterna. Målet vore då att skära av baltstaterna från omvärlden, säger Keir Giles.

Utöver Chatham House arbetar han också för tankesmedjan Conflict Studies Research Centre, som på ett tidigt stadium förutsåg den ryska interventionen i Georgien. Dess experter varnade också flera år i förväg för en rysk intervention i Krim.

Keir Giles betonar att situationen i Östersjöregionen har förändrats dramatiskt på bara ett tiotal år.

– I dag ser vi ett Ryssland med större militär förmåga och beredskap att använda våld, som oroar sig betydligt mindre för internationella fördömanden och vars militär nu har omfattande erfarenhet av propagandakrigföring på internet, så kallad hybridkrigföring och ”dementerbara operationer”, säger Giles.

Med dementerbara operationer avser han bland annat de soldater utan nationsbeteckning på uniformerna – ”små, gröna män” – som Ryssland använde sig av under det inledande skedet av invasionen av Krim förra året. En metod som rysk militär skulle kunna använda sig av vid ett angrepp mot Gotland, för att skapa en inledande förvirring.

– Det är ett långtifrån otänkbart scenario och kan inträffa inom två år. Vi vet att Gotland spelar en viktig roll i ryska militära övningar, säger Giles.

Han intygar att de senaste dagarnas misstänkta ubåtskränkning i Finland – liksom förra hösten misstänkta kränkning i Stockholms skärgård – följs noga av försvarsanalytiker runt om i världen.

– Än vet vi ju inte vad det är som de finska sensorerna har fångat upp – men det faktum att vi är så många som genast drar slutsatsen att det troligen är en rysk ubåt är talande för hur spänd situationen är. Det gäller i synnerhet för 'frontstaterna', till vilka Finland och Sverige nu räknas, säger Keir Giles.

– Det här passar också alltför väl in i det mönster som växt fram på senare tid. Ryska politiker har sänt tydliga signaler till både Finland och Sverige om att Nato-medlemskap för dessa länder vore helt oacceptabelt. Samtidigt har vi sett en ökad militär aktivitet, med kränkningar både av luftrum och territorialvatten – och inte bara i Östersjön, utan även med incidenter utanför exempelvis Storbritanniens och Irlands kuster.

Foto i texten: Johannes Ledel/TT

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.