Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-25 02:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/expert-vi-glommer-att-de-hogerextremistiska-daden-alltid-forekommit/

Världen

Expert: Vi glömmer att de högerextremistiska dåden alltid förekommit

Anna-Lena Lodenius. Foto: Hans Kronbrink

Den huvudmisstänkta terroristen i Nya Zeeland kan ha tagit del av material från extremister i Sverige, tror Anna-Lena Lodenius, expert på högerextremism. Den högerextrema miljön växer, och terrorister kan inspireras av dåd på andra sidan jordklotet, menar terrorismforskaren Hans Brun.

Rätta artikel

Radikal jihadism står för 70–75 procent av världens terrorism i dag, bedömer Anna-Lena Lodenius, expert på högerextremism. Men utöver den sker med jämna mellanrum dåd av högerextrem karaktär också.

– Vi tror ofta att det bara finns en sorts terrordåd hela tiden, men det vi glömmer är att de högerextremistiska dåden alltid har förekommit, även om de sällan har varit den dominerande trenden, säger Lodenius.

– När Breivikdåden inträffade var det många som först trodde att det också var utfört av en jihadist.

USA avviker från mönstret med jihadister som den vanligaste gärningsmannen. Där är det den högerextrema, vita antifederalisten – som Oklahomabombaren Timothy McVeigh – som är typterroristen, enligt Lodenius.

I den huvudmisstänkta nyzeeländska terroristens manifest görs kopplingar till Sverige, bland annat dåden på Drottninggatan och i Trollhättan.

– Inom högerextremismen är Sverige ganska högprofilerat och har viss internationell inriktning. Det är ganska stor möjlighet att han tagit del av material från extremister i Sverige, säger Anna-Lena Lodenius.

Vad har de här människorna för världsbild?

– De har domedagsidén att nationerna står inför något slags total kollaps, att rasen utarmas, att det ”rätta” folket inte föder tillräckligt med barn. Islam målas ofta upp som ett hot.

Anders Behring Breivik och den huvudmisstänkte i Nya Zeeland skrev manifest där deras apokalyptiska världsbild målades upp.

Det finns även böcker som beskrivs som inspiration för en del högerextremister. Oklahomabombaren McVeigh hänvisade exempelvis till en dagboksroman från 1978 som skrevs av ledaren för en vit separatistorganisation.

Terrorismforskaren Hans Brun på Försvarshögskolan framhåller att det i Säpos årsrapport som kom i veckan framgår att inte bara den jihadistiska utan även den högerextrema miljön växer.

– I Sverige talar vi om en tiodubbling av antalet personer Säpo följer, säger Brun.

Det rör sig i dag om ungefär 2.000 jihadister och 1.000 högerextremister.

– Och det beror på spänningar i samhället. Samma spänningar har man i Australien, och de har börjat visa sig även i Nya Zeeland.

Brun ser vissa likheter mellan Behring Breiviks och den huvudmisstänkta nyzeeländska terroristens manifest, även om det senare är betydligt kortare och verkar ha varit skrivet helt och hållet av terroristen själv.

Att det görs hänvisningar till dåd i Sverige visar att världen har krympt med modern teknik, menar Hans Brun.

– Ja, det är intressant. Konflikter är inte längre lokala utan sprids med ljusets hastighet, bokstavligen. Man kan använda attacker i Europa som ursäkt för attacker på andra sidan jordklotet. Sådant ser vi även i den jihadistiska miljön.