Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Experten: Därför ska vi bry oss om valet i Iran

Foto: Privat

Ska vi i Sverige bry oss om det iranska presidentvalet? I allra högsta grad, anser Irankännaren Per Jönsson, på Utrikespolitiska institutet i Stockholm.

– Iran är tillsammans med Turkiet och Israel den viktigaste stormakten i Mellanöstern, fast på helt olika sätt, säger Per Jönsson.

Per Jönsson säger att detta beror på tre faktorer: USA:s bortplockande av Saddam Hussein har gjort Irak till ”halvallierad shianation med Iran”, störtande av talibanerna i Afghanistan efter 11 september har gjort den sittande regeringen i Afghanistan till en ”viktig spelare för Iran”, samt den arabiska revolutionen där till exempel Egyptens president Hosni Mubarak plockades bort.

– USA spelade Iran i händerna genom att ta bort Saddam och talibanerna.

De av EU och USA införda sanktionerna mot landet, på grund av påstådd kärnvapenframställning, har inte drabbat Iran så hårt som många av världens medier har velat framhäva, menar Per Jönsson som har haft Mellanöstern som huvudsaklig inriktning sedan kalla krigets slut.

– Landet är långt från fallrepet. Visst, ekonomin är misskött och korruptionen utbredd. Det är nationalgardet som styr och befolkningen lider en del, men Iran har en stor tillverkningsindustri: de tillverkar allt själva, som bilar och flygplan. Det enda de importerar är datorer från Kina.

Och det är just jätten i öster tillsammans med Indien som handlar med Iran i utbyte mot oljan, som står för 80 procent av landets BNP.

– Nu är Iran starkare än det var för elva tolv år sedan, trots konflikten med EU och USA.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.