Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-21 21:15 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/experten-ryska-fastighetskop-kan-handla-om-infiltration/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Experten: Ryska fastighetsköp kan handla om infiltration

00:59. I augusti stormade elitpoliser fastighetsimperiet i Pargas skärgård. DN:s Anna-Lena Laurén och Thomas Karlsson besöker ön det länge pratats om rysk infiltration.

Hur troligt är det att Ryssland skulle utnyttja fastighetsinköp för att infiltrera andra länder? Det är helt klart en möjlighet, säger Mark Galeotti, en av Europas främsta experter på rysk underrättelsetjänst.

Centralkriminalpolisen i Finland har hela tiden hållit fast vid att det enda man undersöker kring Airiston Helmi är ekonomisk brottslighet. Men mycket tyder på att operationen även har säkerhetspolitiska dimensioner. 

En faktor är omfattningen av polisoperationen, där 400 personer och tre olika myndigheter (polisen, flottan och gränsbevakningen) deltog. En annan att presidenten och regeringen var informerade på förhand.

Att den ryska annekteringen av Krimhalvön skedde så smidigt berodde till stor del på att omfattande militär infrastruktur var redan på plats, tack vare den ryska flottbasen i Sevastopol. Ett privat fastighetsimperium i Åbolands skärgård är visserligen inte jämförbart med en rysk flottbas, med allt vad den innebär av soldater, vapenlager och militärt materiel. Men Mark Galeotti, en av Europas främsta experter på rysk underrättelsetjänst, säger till DN att de finländska myndigheterna helt klart har betraktat Melnikovs skärgårdsimperium som en säkerhetspolitisk risk.

– Den stora operationen i Pargas bara bevisar att de finländska säkerhetsstrukturerna är alerta. Vi får inte bli paranoida och tro att varenda rysk medborgare som investerar i våra länder är en spion eller agent. Men myndigheternas uppgift är att tänka på de här sakerna, och av allt att döma gör de det i Finland, säger Mark Galeotti, som just nu är Jean Monnet-fellow vid European University Institute i Florens.

Peter Wolodarski: Militäroperationen i Pargas är en varning till Sverige 

Han konstaterar att omfattande tomtköp är något som ryska investerare främst har sysslat med i de nordiska länderna.

– Vi har inte sett det i Italien eller Storbritannien på samma sätt. Det beror antagligen på att de är Natoländer, medan Sverige och Finland inte är det. Natos område är skyddat. Men i teorin betraktar Ryssland fortfarande Sverige och Finland som ett område där stora militära operationer kan äga rum. Då finns det en viss logik i att äga tomter och fastigheter där. 

Galeotti vill inte spekulera i om just Airiston Helmi är ett sådant exempel. De finländska myndigheterna har inte sagt ett ord om misstänkt infiltrering utåt, eller lagt fram några bevis. Men att säkerhetspolisen Skyddspolisen deltar i utredningen visar helt klart på att misstanken finns där.

– De här sakerna vet vi inte säkert. Vad vi vet är att tomtköp som inte verkar ha något som helst kommersiellt syfte är misstänkta. Om någon gör stora investeringar utan någon ekonomisk vinning är vederbörande antingen mycket dum eller också är motivet något annat än att tjäna pengar.

Läs också: Misstänks för penningtvätt och skattebrott 

Mark Galeotti vill inte spekulera om tillslaget i Åbolands skärgård, men generellt säger han att ”vad vi vet är att tomtköp som inte verkar ha något som helst kommersiellt syfte är misstänkta”.
Mark Galeotti vill inte spekulera om tillslaget i Åbolands skärgård, men generellt säger han att ”vad vi vet är att tomtköp som inte verkar ha något som helst kommersiellt syfte är misstänkta”. Foto: Thomas Karlsson
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.