Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Experter avfärdar larm om jihadister i flyktingström

Farhågorna för terrorister finns gömda bland flyktingar är överdrivna, säger terrorexperter.
Farhågorna för terrorister finns gömda bland flyktingar är överdrivna, säger terrorexperter. Foto: AP

I den pågående flyktingkrisens spår hörs allt fler varningar om att jihadister kan gömma sig bland de flyktingar som söker sig till Europa. Ledande experter på terrorism avfärdar dock uppgifterna som spekulationer eller myter.

Självaste påve Franciskus har slagit larm om att terrorsekten Islamiska staten (IS) kan ”infiltrera” strömmen av hundratusentals flyktingar från Syrien och Irak som nu söker en fristad i Europa.

– Den territoriella säkerheten (i Europa) är inte densamma nu som under andra tider av massimmigration, hävdade påven i en intervju med den katolska portugisiska radiostationen Radio Renascenca för en vecka sedan, inför resan till Kuba och USA.

Men det är inte bara från påvligt håll som varningar har rests om att jihadister skulle kunna gömma sig bland flyktingströmmarna till Europa.

James Clapper, chef för den amerikanska underrättelsetjänsten, fick under det nationella säkerhetsmötet i Washington frågan varför USA tagit emot så få flyktingar från Syrien (drygt 1.400 sedan kriget började för fyra år sedan).

Clapper nämnde USA:s ”aggressiva” säkerhetsgranskning av syriska flyktingar som en förklaring och ifrågasatte om de europeiska länderna var lika effektiva.

– Det pågående utflödet av människor från Mellanöstern är ett gyllene tillfälle för IS att sprida ut krigare i större skala, sade James Clapper.

 

Om Islamiska staten skulle vilja sätta igång en terroroffensiv utomlands skulle de knappast förlita sig på båtflyktingar. Det skulle ta ungefär en månad för dem att ta sig in i Europa, och drunkningsrisken är 50 procent.

 

Påvens och underrättelsechefens utsagor har fått särskild uppmärksamhet i medier som motsätter sig flyktingmottagning. Exempelvis den konservativa brittiska tabloiden Daily Express som sedan flyktingkrisen förvärrades flitigt eldat under smugglingstemat.

I förra veckan dammade Daily Express-redaktionen av en intervju som den amerikanska nyhets- och underhållningssajten BuzzFeed publicerade i slutet av januari i år. Där framträdde en man anonymt som uppgav sig smuggla in terrorister i Europa på uppdrag av Islamiska staten.

– 4.000 beväpnade IS-krigare finns utplacerade inom EU och de är beredda att utföra terrordåd, sade mannen till BuzzFeed.

Men det finns också en utbredd skepsis bland terroristexperter till att Islamiska staten skulle använda en så pass ineffektiv och riskabel metod som att ta sig in i Europa via läckande gummibåtar och andra osäkra farkoster.

– Det här är ju en gruppering som har ett stort antal EU-medborgare i sin sold, folk med giltiga pass som kan resa in i Europa på konventionella vägar, säger Matthew Henman, chef för det brittiska analysföretaget IHS Jane’s terroristenhet.

Alain Chouet, tidigare avdelningschef för den franska underrättelsetjänsten DGSE och expert på islamistisk terrorism, avfärdar uppgifterna om att jihadister skulle låtsas vara flyktingar som ”löjliga”.

– Det finns inga operativa skäl för ett nätverk som IS att ta sådana risker, säger Chouet till nyhetsbyrån AFP.

– Om Islamiska staten skulle vilja sätta igång en terroroffensiv utomlands skulle de knappast förlita sig på båtflyktingar. Det skulle ta ungefär en månad för dem att ta sig in i Europa, och drunkningsrisken är 50 procent. Nej, IS har resurser att skicka krigare till Europa med flyg, med korrekt biljett och pass. För övrigt kan de ju alltid hitta tre idioter i något förortsområde som är villiga att genomföra deras planer.

Magnus Ranstorp, terrorismforskare vid Försvarshögskolan, uttrycker sig inte lika oförblommerat men är inne på ett liknande spår.

– Naturligtvis kan man inte gardera sig mot att det slinker in någon enstaka person bland flyktingarna som är IS-sympatisör. Men att Islamiska staten skulle genomföra smugglingsoperationer i större skala kan nog avfärdas som en myt. Det förefaller ju både kostsamt och onödigt, säger Ranstorp till DN.

Magnus Ranstorp tillägger att det hittills inte finns några konkreta exempel på att asylsökande syrier eller irakier utfört eller planerat terrordåd i Europa.

– Nyligen listade jag 24 planer på terrorattacker i Europa som avslöjats sedan oktober 2013. Inte i något fall har individer som sökt asyl varit inblandade.

– Islamiska staten har ju gått ut vid några tillfällen och påstått att tusentals terrorister tagit sig in i Europa som flyktingar. Men det bedömer jag som ett led i deras psykologiska krigföring. IS har allt att vinna på att misstänksamheten mot syriska och irakiska flyktingar ökar i Europa. Om fientligheten och polariseringen tilltar underlättas ju IS rekrytering, säger Magnus Ranstorp.

Flyktingar och IS

Över 470.000 flyktingar från Mellanöstern, Afrika och Asien har anlänt till Europa hittills i år. Hälften av dem beräknas ha flytt från inbördeskriget i Syrien och oron i Irak.

Islamiska staten (IS) är en sunniextremistisk terrorgrupp som vuxit sig stark i Syrien och i Irak. Syftet är framför allt att propagera för den gudomliga profetian och försöka genomföra den genom ett "heligt krig", jihad.

Fakta.Läs fler artiklar om IS

”En tidsfråga innan IS kan besegras”. Terrorsekten Islamiska staten (IS) är på reträtt i Irak. Det hävdar en av Iraks mäktigaste politiker, Salim al-Jabouri, som just nu är på besök i Sverige.

”IS tillverkar kemiska vapen”. Det finns allt starkare bevis för att Islamiska staten tillverkar egna kemiska vapen, enligt amerikanska källor.

”Fler skandinaver kan vara kidnappade av IS”Den 48-årige norrmannen som har kidnappats av IS är hittills det enda kända fallet där en skandinav tagits till fånga av terrorgruppen.

• Läs allt om IS framryckning i Arabvärlden. Till  DN:s samlade rapportering om

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.