Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Experter: Iran bröt vapenembargot

Jemens huvudstad Sanaa, december 2017.
Jemens huvudstad Sanaa, december 2017. Other: Mohammed Huwais/AFP/TT

Iran har brutit mot FN:s vapenembargo genom att inte blockera tillförseln av ballistiska robotar till Jemens Huthirebeller, enligt FN:s expertpanel.

Experternas uttalande stärker USA:s och Saudiarabiens åsikt om Irans militära inblandning i Jemen.

Läs mer: USA förlänger kärnavtal med Iran 

”Panelen har identifierat robotrester, tillhörande militärutrustning och militära drönare med iranskt ursprung som introducerades i Jemen efter att vapenembargot infördes 2015”, står det i rapporten till FN:s säkerhetsråd.

Med anledning av fynden anser experterna att Iran inte följer embargot.

Iran har nekat till att ha försett Huthirebeller med vapen. Landet anklagade i stället i december USA:s FN-ambassadör Nikki Haley för att lägga fram ”påhittade” bevis för att den robot som avfyrades mot Saudiarabiens huvudstad Riyad den 4 november kom från Iran.

FN utreder även om Iran skickat "rådgivare" för att hjälpa Huthirebellerna i kriget mot den Saudiledda koalitionen.

Experterna reste till Saudiarabien i november och i december för att studera resterna från robotar som avfyrats av Huthirebellerna i maj, juli, november och december.

Läs mer: Jemenkriget trappas upp efter missilattacken 

Både den Saudiledda koalitionen och Huthirebellerna har kritiserats för att många civila drabbas i kriget. Mer än 8 750 människor har dödats och landet genomlider vad som FN kallar världens värsta humanitära kris.

I mars 2015 började en saudiskledd militärallians flygbomba rebellmål. Sedan dess har över 8 750 människor dödats. 2017 avled även över 2 000 personer i kolera. Flera försök till fredsavtal har misslyckats.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.