Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-24 00:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/experter-och-politiker-oeniga-om-nar-ett-vaccin-kan-komma/

VÄRLDEN

Experter och politiker oeniga om när ett vaccin kan komma

Dr. Anthony Fauci, USA:s främste smittskyddsexpert tillsammans med president Donald Trump.
Dr. Anthony Fauci, USA:s främste smittskyddsexpert tillsammans med president Donald Trump. Foto: MANDEL NGAN

Kampen om att få fram ett vaccin pågår över stora delar av världen. När ett vaccin mot den fruktade sjukdomen ebola godkändes för användning 2019 hade det gått i rekordfart – fem år. Hur det går den här gången är experter och politiker långt ifrån eniga om.

De första tecknen på att en ny och allvarlig virussjukdom spred sig i Wuhanprovinsen i Kina nådde västvärlden den 31 december 2019. Redan två veckor senare hade flera vaccinforskare börjat arbeta med att ta fram ett vaccin mot det virus som går under benämningen SARS-CoV-2 eller det nya coronaviruset. Ett virus som kan orsaka sjukdomen covid-19.

Men experter och politiker över världen är långt ifrån eniga om när detta vaccin kan finnas tillgängligt till de miljarder människor som behöver det. Hittills finns det över 150 olika vaccinkandidater som håller på att tas fram av forskare runt om i världen.

I vanliga fall tar det många år att utveckla ett vaccin och sedan få det godkänt. Innan allmänheten kan dra nytta av detta ska det först testas på djur, människor i tre omgångar för att sedan godkännas av myndigheterna. Först därefter kan det börja massproduceras och levereras runt om i världen.

När ett vaccin mot ebola godkändes i USA och EU i slutet av 2019 hade det gått fem år från det att arbetet med att ta fram vaccinet hade inletts.

Här följer en lista på vad några politiker och experter tror om ett nytt vaccin:

3 maj – Dr. Deborah Birx, koordinator för Vita husets coronavirusgrupp:

”På papperet är det möjligt att ha ett vaccin framme i början av 2021.”

4 maj – Dr. David Nabarro, professor i global hälsa vid Imperial college i London och särskilt sändebud till WHO i samband med covid-19:

”Det finns virus som vi ännu inte har ett vaccin mot. Vi kan inte vara helt säkra på att det kommer att finnas ett vaccin över huvud taget, eller om det kommer, att det kommer att godkännas som säkert.”

9 maj – Donald Trump, USA:s president:

”Det här kommer att försvinna utan ett vaccin, det kommer att försvinna och vi kommer aldrig mer att få se det.”

12 maj – Dr. Anthony Fauci, USA:s främste smittskyddsexpert och medlem i Vita husets grupp som arbetar mot coronavirusets spridning:

”Det är mer troligt än otroligt att vi kommer att ha tagit fram ett vaccin inom 12 till 18 månader.”

14 maj – Michael J. Ryan, Världshälsoorganisationens ansvarige för WHO:s krisberedskap:

”Viruset kanske aldrig försvinner.”

15 maj – Moncef Slaoui, utsedd av Donald Trump att leda USA:s framtagande av ett vaccin kallat ”Operation warp speed”:

”De data jag har sett gör mig ännu säkrare på att vi kommer att kunna leverera några hundra miljoner doser av ett vaccin i slutet av 2020.”

17 maj – Boris Johnson, premiärminister i Storbritannien:

”Jag tror att det är riktigt att säga att trots att det gått 18 år har vi fortfarande inte ett vaccin mot Sars.”

17 maj – Karol Sikora, brittisk läkare och tidigare chef för WHO:s cancerprogram:

”Jag misstänker att vi har en större immunitet än vi tror. Vi måste fortsätta att minska takten på spridningen, men viruset kan försvinna av sig självt.”

27 maj – Dr. Anthony Fauci, USA:s främste smittskyddsexpert och medlem i Vita husets grupp som arbetar mot coronavirusets spridning (igen):

”Vi har en bra möjlighet – om alla bitar faller på plats – att kanske ha ett vaccin klart att levereras i slutet av året, under november, december.”

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt