Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Experter: Utlämning till USA utdragen process

USA:s justitieminister Eric Holder (bilden) ska tas på orden, enligt CNN:s analytiker Jeffrey Toobin.
USA:s justitieminister Eric Holder (bilden) ska tas på orden, enligt CNN:s analytiker Jeffrey Toobin. Foto: Charles Dharapak / AP
Om USA vill få Julian Assange utlämnad, antingen från Storbritannien eller Sverige, förebådar det en utdragen juridisk process. Speciellt om det blir Sverige som ska behandla en sådan begäran.

Den bedömningen gör amerikansk juridisk expertis som amerikanska nyhets-tv-kanalen CNN talat med efter tisdagens domstolsprövning i Storbritannien av Sveriges begäran om att få Wikileaksgrundaren Assange utlämnad.

Jeffrey Toobin, juridikanalytiker hos CNN, påpekar att amerikanske justitieministern Eric Holder uttalat sig i fallet Julian Assange:

– När USA:s justitieminister håller en presskonferens, som Eric Holder har gjort, och säger att ”vi anser att denna individ är inblandad i kriminella aktiviteter”, då tänker man – och då tänker jag – att det torde leda till åtal från amerikansk sida.

– Det har ännu inte skett. Men att USA skulle låta svenska domstolar på egen hand hantera detta fall, fullt ut, framstår som otänkbart, tillägger han.

Toobin har tidigare gjort bedömningen att det kan vara lättare för USA att komma åt Assange om denne arresteras i Storbritannien, grundat på de båda ländernas nära band inom brottsbekämpning.

– Att USA hävdar att Julian Assange brutit mot amerikansk lag är inte nödvändigtvis tillräcklig grund för en utlämning enligt svensk lag. Det måste till samstämmighet om att Assanges påstådda handlingar står i strid med amerikansk och svensk lag, säger Mark Ellis, ordförande för IBA, en internationell sammanslutning för advokater, med fokus på utbyte av information mellan jurister och juridiskt inriktade organisationer.

– En lång process väntar om en annan nation, ett icke-EU-land som exempelvis USA, beslutar sig för att försöka få honom utlämnad, säger Ellis.

Från officiellt håll i USA var kommentarerna på tisdagen om gripandet av Assange förhållandevis nedtonade.

– Detta är för närvarande en fråga mellan Storbritannien och Sverige, sade amerikanska UD:s talesman Philip Crowley.

– Jag kan inte säga att USA har dragits in i den här frågan under förmiddagen. Det är ju de brittiska myndigheterna som har gripit honom på grund av en svensk begäran om utlämning, sade han vidare, enligt TT.

– Det vi håller på att utreda är ett brott mot amerikansk lag: överlämnandet av 250.000 hemligstämplade dokument från någon inom administrationen till någon utanför administrationen. Vi kommer att ställa de ansvariga till svars.

USA:s försvarsminister Robert Gates, på besök i Afghanistan på tisdagen, kommenterade kort gripandet av Assange i samtal med reportrar:

– Jag hade inte hört det, men det låter som goda nyheter.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.