Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-29 10:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/experter-varsta-torkan-i-tjeckien-pa-500-ar/

Världen

Experter: Värsta torkan i Tjeckien på 500 år

En bild från den torkpåverkade skörden av humle i byn Rocov i Tjeckien sommaren 2018.
En bild från den torkpåverkade skörden av humle i byn Rocov i Tjeckien sommaren 2018. Foto: Petr David Josek/AP

Tjeckien befinner sig enligt experterna i sin värsta torkperiod på 500 år.

– Situationen är helt enkelt katastrofal, säger miljöminister Richard Brabec.

TT Text

Under våren har floderna i Tjeckien enligt officiella mätningar sjunkit till nivåer som är avsevärt lägre än under motsvarande period de senaste åren, som också varit drabbade av torka.

”Den period av torka som landet har erfarit sedan 2015 är den värsta under de senaste 500 åren”, skriver experter och vetenskapsmän kopplade till Intersucho, ett vetenskapligt organ fokuserat på torka, på organets Twitter.

Och även miljöminister Brabec tycker uppenbarligen att läget är mycket svårt. Han säger till tjeckiska medier att läget är katastrofalt.

I fjol påverkades 99,5 procent av Tjeckien av torkan, som orsakade skördeförluster på motsvarande drygt 4,3 miljarder kronor, enligt landets jordbrukskammare.

Brabec skyller extremtorkan på ”minskningen av nederbördsvolymen, höjningen av medeltemperaturen samt utökad förångning och en längre växtsäsong”.

Även årets sommar väntas bli torr och ministern har kallat till ett krismöte den 12 maj med regionala och lokala befattningshavare, bland annat för att säkra tillgången på dricksvatten.

Också i grannlandet Polen är läget svårt och myndigheterna där säger att vattentillgången motsvarar den i Egypten.

Ämnen i artikeln

Tjeckien
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt