Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-13 11:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/explosion-i-nordkoreansk-gransstad/

Världen

Sydkorea: Nordkorea har sprängt sambandskontor

Tv-sändning som visar rökpelaren som stiger mot himlen.
Tv-sändning som visar rökpelaren som stiger mot himlen. Foto: Jung Yeon-je/AFP

Nordkorea har sprängt det nord-sydkoreanska sambandskontoret vid gränsen mellan länderna, uppger det sydkoreanska återföreningsdepartementet.

Kim Jong-Uns syster varnade i helgen om att kontoret skulle jämnas med marken.

TT Text

Uppdatering 20200616 12:34. Artikeln har tillfogats en rättelse.

”Nordkorea spränger Kaesongs sambandskontor klockan 14.49”, skriver departementet i ett pressmeddelande, enligt den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

Explosionen skedde strax efter det att Nordkoreas armé sagt sig stå ”helt redo” att inta den demilitariserade zonen mellan Nord- och Sydkorea. I sydkoreanska nyhetssändningar ses en kraftig rökpelare stiga mot himlen.

Från sydkoreanskt håll ses provokationen inte med blida ögon.

– Vi klargör att Nordkorea ansvarar helt och hållet för de konsekvenser detta kan föra med sig, säger landets vice säkerhetsrådgivare Kim You-Geun på en presskonferens.

Kaesong ligger i industriregionen med samma namn, som fram till 1951 tillhörde Sydkorea och där många sydkoreanska företag har fabriker. Sambandskontoret upprättades 2018 i samband med en diplomatisk islossning mellan Pyongyang och Seoul. Men efter det misslyckade mötet mellan Kim Jong-Un och Donald Trump i Hanoi i fjol har läget stelnat igen.

Sedan i början av juni har relationen mellan Nord- och Sydkorea blivit allt mer ansträngd. I förra veckan bröt Nordkorea all kontakt med grannen i syd. Senast i helgen hotade Kim Yo-Jong, Kim Jong-Uns syster, att ställa till med en ”tragisk scen vid det värdelösa samtalskontoret” i Kaesong.

Upprinnelsen till de ökade spänningarna var en rad flygblad som nordkoreanska avhoppare skickat över gränsen, något som vanligen sker med jämna mellanrum. Avhoppade nordkoreaner skickar ofta mat, dollarsedlar och radioapparater med luftballonger över gränsen, men nu menar Nordkorea att det rör sig om en ren propagandakampanj.

Nordkoreas militär (KPA), sade sig på tisdagen ha undersökt en handlingsplan för att inta de militariserade områdena på gränsen och ”förvandla frontlinjen till ett fort”.

Sydkoreas president Moon Jae-In har uppmanat Pyongyang att inte stänga dialogfönstret mellan de två länderna, som tekniskt sätt ligger i krig med varandra sedan en skör vapenvila satte punkt för Koreakriget 1953.

Även från ryskt håll kommer anmaningar om återhållsamhet efter explosionen i Kaesong.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln förekom det en felaktig uppgift om vilka det är som skickar över mat, dollarsedlar och radioapparater över gränsen. 

Ämnen i artikeln

Nordkorea
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt