Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-21 17:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/explosion-pa-iransk-tanker/

Världen

Iran: Oljetanker attackerad med robotar

En av två större tankar på ett iranskt oljefartyg exploderade på fredagsmorgonen. Händelsen – som Iran bedömer vara en terrorhandling – ska ha inträffat utanför saudiska Jeddah när fartyget var på väg mot Röda havet.

Oljepriset steg direkt efter beskedet.

Det ska vara på en av Irans statliga oljebolags fartyg Sabiti som en större tank har exploderat, enligt iranska nyhetsbyrån Isna. Händelsen, omkring tio mil från den saudiska kusten, beskrivs av experter för Isna som en terroristhandling och bolaget meddelar att den ”troligen orsakats av robotanfall”, två stycken med en halvtimmes mellanrum.

Oroligheterna i området har varit stora det senaste halvåret och spänningen mellan olika aktörer har stigit väsentligt den senaste veckan med USA:s tillbakadragande av trupper från Syrien. Ingen person uppges ha skadats i explosionen som ska ha orsakat en oljeprisökning med 2 procent.

– De som ligger bakom attackerna är ansvariga för konsekvenserna av denna riskfyllda händelse, inklusive de farliga miljöföroreningarna som de vållat, säger det iranska utrikesdepartementet talesperson Abbas Mousavi till den statliga televisionen.

Saudiarabien har inte kommenterat händelsen officiellt – och explosionerna hade ännu på fredagen inte bekräftats av oberoende granskare – men regionens ärkerivaler har gjort upprepade attacker mot varandras oljeindustrier. För bara ett par dagar sedan anklagade USA på nytt Iran för att angripa oljefartyg i Hormuzsundet.

Läs mer: Drönarattacken ses som en historisk vändpunkt

Den mest uppmärksammade händelsen var den 14 september då drönaranfall slog ut delar av två anläggningar i Saudiarabien och stoppade omkring 5 procent av världens totala oljeproduktion. Iran har kategoriskt förnekat att man varit inblandat i attacken.

Michael Winiarski: Sveket visar att USA är en opålitlig bundsförvant

Regionen har varit instabil i decennier, men sedan Donald Trump förra våren då meddelade att USA lämnar det komplicerat framförhandlade Iranavtalet – ersatt med kraftiga sanktioner – har situationen blivit ännu känsligare. Attacker utan erkända avsändare, beslagtagna fartyg och Irans nedskjutande av en amerikansk drönare hör till de mer dramatiska inslagen.