Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-24 02:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/explosion-pa-rysk-militarbas-tva-doda/

Världen

Förhöjd strålning efter explosion på rysk militärbas

Enligt tv-kanalen Dozhd ska byggnaden användas som test-center för raketer till atomubåtar. Foto: AFP

Ryska regionala myndigheter har uppmätt vad som beskrivs som en kortvarig ökning av strålningsnivåerna runt Archangelsk efter en explosion på en militärbas. 

Enligt den oberoende tv-kanalen Dozhd skedde olyckan i närheten av en testanläggning för raketer till atomubåtar. 

Två specialister omkom i olyckan på militärbasen då en brand bröt ut, enligt försvarsdepartementet i Moskva. Ytterligare sex personer skadades, samtliga av dem civilanställda. Radioaktiviteten noterades en kort stund därpå ligga på högre nivå än normala bakgrundsstrålningen.

Ryska försvarsdepartementet har inte specificerat vad för typ av militärbas det rör sig om. Men enligt den oberoende tv-kanalen Dozhd, ska det ligga en testanläggning för raketer till atomubåtar vid platsen som pekas ut som olycksplats. 

Explosionen inträffade i samband med att en jetmotor testades. Ryska försvarsdepartementet uppgav inledningsvis att strålningen var normal och att inga farliga ämnen släppts ut i atmosfären, men de uppgifterna tycks alltså motsägas av nya.

Noteringen ska ha gjorts i staden Severodvinsk, enligt Archangelsk-guvernören Igor Orlov till Tass. Han säger dock att det inte föreligger någon fara och att det inte finns något skäl för människor att evakuera.

Men senare på torsdagen meddelade Ryssland att man stänger av Dvinabukten i Vita havet för all skeppstrafik i en månad efter explosionen militärbasen, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Inferfax.

Severodvinsk ligger vid Dvinas delta ut mot Vita havet och på grund av att där finns flera militära varv krävs särskilda tillstånd för utländska medborgare att besöka staden. Bolaget Sevmash, som har sitt högkvarter där, är numera Rysslands enda tillverkare av atomubåtar.

Enligt initiala uppgifter till Tass var det i samband med arbete just ombord på något slags fartyg som explosionen inträffade med en efterföljande brand. Det har inte nämnts att den förhöjda strålningen skulle ha något att göra med kärnkraftsdrivna ubåtar.

TT rapporterar att Strålsäkerhetscentralen (Stuk) i Finland inte har upptäckt strålning på finskt territorium. 

– Vi har nåtts av nyheten, och vi vet inte huruvida det finns några radioaktiva substanser på den ryska anläggningen eller inte, så vi vet ingenting ytterligare om explosionen. Vi vet inte om de har uppmätt någonting. Vi har bara lagt märke till luftströmmarna – om det skulle finnas några radioaktiva substanser skulle de färdas söderut och inte nå de nordiska länderna, säger Kirsi Alm-Lytz, chef för enheten för reglering av kärnkraft i Finland. 

Även svenska Strålskyddsmyndigheten uppgav vid 16-tiden att de inte fått några indikationer på att strålning från explosionen nått Sverige. 

Enligt Rysslandsexperten Martin Kraugh är det militära statshemligheter och inte höga halter av strålning som ryska försvarsmakten försöker dölja när de stänger av Dvinabukten. 

– Det här handlar om raketteknik för kärnvapenbärande ubåtar, vilket är bland det mest skyddsvärda som finns i den ryska militären, säger han till TT.