Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-24 07:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/explosion-vid-vallokal-i-afghanistan/

Världen

Attacker under valet i Afghanistan – en död och flera skadade

00:54. Tiotusentals soldater har satts in för att skydda de väljare som vågat sig ut för att lägga sina röster i Afghanistans presidentval. Redan under morgonen har explosioner inträffat.

Tiotusentals soldater sattes in för att skydda de väljare som vågat sig ut för att lägga sina röster i Afghanistans presidentval på lördagen. Explosioner inträffade på flera håll och minst en person dödades. Resultatet är klart först i november – och sannolikt väntar en andra valomgång.

DN Text

Vallokalerna har stängt i Afghanistan. Nu väntar en utdragen rösträkning. Preliminära resultat väntas i mitten av oktober och det slutliga resultatet ska presenteras den 7 november, enligt Reuters.

Mycket pekar på att valldeltagandet blev lågt och att många röstberättigade afghaner inte vågade rösta av rädsla för attacker mot vallokaler.

Men många trotsade också hoten.

– Jag vet att det finns säkerhetshot men bomber och attacker har blivit en del av vår vardag, sade 55-årige Mohiuddin, när han var på väg att rösta i en vallokal i huvudstaden Kabul, till nyhetsbyrån AFP.

– Jag är inte rädd, vi måste rösta om vi vill uppnå förändring.

– Jag vet att det finns säkerhetshot men bomber och attacker har blivit en del av vår vardag, säger 55-årige Mohiuddin, på väg att rösta i en vallokal i huvudstaden Kabul, till nyhetsbyrån AFP.

– Jag är inte rädd, vi måste rösta om vi vill uppnå förändring.

Insatserna har varit höga inför valet, och talibanerna har hotat med nya dåd vid valurnorna. Säkerhetsåtgärderna i Kabul var var stora med soldater ute på gatorna och förbud för större fordon att köra in i staden i ett försök att hindra bilbomber. På andra håll i landet hade myndigheterna betydligt svårare att kontrollera situationen.

På lördagsmorgonen skadades minst 15 människor i en explosion nära en vallokal i staden Kandahar i södra Afghanistan, rapporterar AFP. En annan orolig stad är Jalalabad i östra Afghanistan där både talibanerna och terrorrörelsen IS finns. Där dödades minst en person och två skadades i en explosion i närheten av en vallokal. Senast förra veckan stormades en regeringsbyggnad i staden av självmordsbombare, och minst fyra människor dödades.

Men för Samim, som äger en butik i Jalalabad, är det inte bara hotet om våld som inger tvekan inför dagens val. Frågan är snarare om det är värt risken.

– Förra valet var fullt av oegentligheter. Om jag var säker på att det här valet skulle ske utan fusk så skulle jag uppmuntra alla mina vänner att rösta, säger Samim till AFP.

 

Läs mer: Spänt läge inför presidentvalet i Afghanistan

Säkerhetskontroll vid vallokal i Jalalabad. Foto: Noorullah Shirzada/AFP

 

Presidentval är det fjärde sedan 2001, då en USA-ledd invasion störtade talibanernas sex år långa styre.

18 kandidater har ställt upp. Men den verkliga striden står mellan två huvudrivaler – sittande president Ashraf Ghani och chefsminister Abdullah Abdullah. De båda möttes i valet 2014, som slutade i en bitter strid och anklagelser om valfusk. Efter ett amerikanskt ingripande kunde ett avtal om en samlingsregering till sist värkas fram.

Inför årets val har Abdullah Abdullah kritiserat Ashraf Ghani för att använda statliga medel för sin egen valkampanj och för att använda bristande säkerhet som ett svepskäl för att stänga vallokaler i Abdullahs viktigaste distrikt.

– Det här är ett planerat drag. De har sett till att vissa områden hålls osäkra för att kunna fylla valurnorna själva, säger en av Abdullahs rådgivare till tidningen.

Ashraf Ghani har tillbakavisat anklagelserna.

Presidenten underströk i samband med att han lade sin röst i en vallokal i Kabul att längtan efter fred är den fråga som är absolut viktigast för väljarna.

– Jag hoppas att folket ger oss tillåtelse och stöd att arbeta för fred, sade Ghani enligt AFP.

Om det blir en andra valomgång förväntas den genomföras inom två veckor efter att valresultaten offentliggjorts.

Michael Winiarski: Ökande våld när Afghanistan går till val