Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-11-30 12:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/exponentiell-tillvaxt-sa-funkar-det/

VÄRLDEN

Exponentiell tillväxt – så funkar det

1 min. Exponentiell tillväxt – hur fort går det egentligen? DN förklarar hur det går till.

Exponentiell tillväxt – hur fort går det egentligen? DN förklarar hur det går till.

När något växer exponentiellt ser det ut att gå lugnt i början, men sedan ökar hastigheten mycket snabbt. Riskornen på schackbrädet är ett urgammalt sätt att illustrera förloppet. Om man lägger ett riskorn på den första rutan, två på nästa, fyra på nästa och sedan fördubblar antalet riskorn för varje ruta - hur många riskorn kommer det då att ligga på den 64:e rutan?

När en smittsam sjukdom sprids i en befolkning som inte är immun och varje sjuk person i genomsnitt smittar mer än en annan ökar antalet fall exponentiellt. Men åtgärder för att bromsa smittan, som karantän, isolering av sjuka, bättre hygien och social distans, bryter det exponentiella förloppet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt