Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Exporten av svensk krigsmateriel får kritik

Global Eye.
Global Eye. Other: Saab

Förenade Arabemiraten är en jätte på den globala vapenmarknaden och en de största kunderna för svenska tillverkare av krigsmateriel, trots landets krigföring i Jemen.  

Uppdatering 180204 09:05 Texten har tillfogats en rättelse

Åren 2015 och 2016 sålde svenska företag utrustning för drygt 176 miljoner kronor till UAE, enligt en sammanställning från fredsorganisationen Svenska freds som är baserad på regeringens skrivelser om strategisk exportkontroll.

Inget tyder på att denna vapenexport kommer att minska, tvärtom. Under 2016 beviljade Inspektionen för strategiska produkter (ISP), den statliga tillsynsmyndigheten för krigsmateriel, tillstånd för vapenexport till UAE för närmare elva miljarder kronor. Även under 2017 har det beviljats utförseltillstånd för krigsmateriel för strid och övrig krigsmateriel till UAE.

Läs mer: Saab startar tillverkning i Förenade Arabemiraten 

Huvuddelen av 2016 års exporttillstånd antas handla om Saabs försäljning av spaningsflygplanet Global Eye. UAE har beställt tre exemplar av det ytterst avancerade planet, som är utrustat med en radar som kan användas för att samtidigt upptäcka mål i luften, på marken och och till havs.

Att Förenade Arabemiraten är en viktig kund för den svenska försvarsindustrin understryks av det center för utveckling och produktion i Abu Dhabi som Saab invigde i slutet av förra året.

Uppgifterna om vad som ska tillverkas och i hur stor omfattning är ännu så länge knapphändiga, mer än att det handlar om försvars- och säkerhetsprodukter i form av sensorsystem.

Men Saudiarabiens och Förenade Arabemiratens krigföring i Jemen har medfört att flera länder ifrågasatt sin vapenexport till länderna. Det finns väl dokumenterade uppgifter om krigsbrott. Skolor, sjukhus och bröllopståg har flygbombats. Förra året sattes Saudiarabien upp på FN:s svarta lista över länder som begått krigsbrott mot barn. 

Förenade Arabemiraten har fått kritik av människorättsorganisationen Human Rights Watch för att ha inrättat hemliga fängelser på jemenitiskt territorium där tortyr förekommit. Landets fartyg blockerar den viktigaste hamnen i Jemen.

Det har inte kunnat påvisas att den svenska krigsmateriel som sålts kommit till användning i Jemenkriget. Men Svenska freds tycker att all svensk vapenexport till Saudiarabien och UAE borde stoppas i vilket fall som helst.

– Det handlar om diktaturer som för ett krig som lett till en av världens svåraste humanitära kriser. Våra vapen bidrar till dessa länders militära slagkraft. Det borde vara skäl nog att omedelbart stoppa exporten, säger Agnes Hellström, ordförande i Svenska freds.

Läs mer: Norge stoppar vapenexport till Arabemiraten 

Saabs kommunikationsavdelning hänvisar till en DN-intervju som kommunikationsdirektören Sebastian Carlsson gav när nyheten om tillverkningen kom i december förra året.

– Utväxling mellan olika kulturer och länder är bra för samhällsutveckling. Många av världens företag är närvarande i UAE och det är en bra miljö att vara i. Vi tar inte in någon etisk värdering mer än vad Ving gör, sade Carlsson till DN då. Han syftar på att resebyrån Ving säljer charterresor till Förenade Arabemiraten.

Rättelse: I en tidigare version av texten användes en felaktig bild

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.